Debat

Brug it i undervisningen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til undervisningsminister Bertel Haarder og Folketingets uddannelsesudvalg: Hvordan harmonerer det læringssyn, der er grundlag for folkeskolen, med at indføre nationale test?

Og tilgodeses muligheder for elevernes eget engagement og egen læring, hvis fokus bliver lagt på de konkrete færdigheder, som kan testes?

Skaber testkulturen de kompetencer, som kan forudses nyttige i fremtidens samfund?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi oplever i vores dagligdag i undervisningsmiljøet, at eleverne er motiverede for selv at opbygge en viden ved at være aktive med it som erstatning for »tavle og griffel«. De kommer langt ud i verden og opbygger viden, som de synes, de kan være bekendt at vise til andre. De lærer at arbejde og udvikle sig sammen og udvikler nogle af de kompetencer, som er vigtige i det virkelige liv.

Ved fokus på test mener vi, at udviklingen rettes imod stationære færdigheder. En test giver et entydigt svar, som kun afspejler en afmålt mængde viden eller mangel på samme.

Derimod vil en dynamisk proces med inddragelse af it i undervisningen animere til virkelyst, aktivitet og medansvar for egen læring. Eleverne vil opleve, at det, de lærer, er vigtigt og kan bruges til noget også uden for skolen.

Vi mener derfor, at de resurser, der måtte anvendes på undervisning, som leder frem mod nationale test, langt bedre vil kunne udnyttes til undervisningsforløb, hvor it medtænkes i det daglige arbejde.

Lærerens faglige viden inden for både fag og it er helt fundamental og bør derfor styrkes ved både efteruddannelse og fagligt samarbejde. Læreren skal muligvis omforme sin rolle til teambuilder og sparringspartner frem for at være »tankpasser«.

Det er derfor vort håb, at ministeren og udvalget vil overveje tiltaget om nationale test og i større grad lægge vægt på yderligere at fremme de allerede igangværende initiativer og processer.