Dit nærmeste netværk vil gøre modstand, hvis du vil skifte spor

Hvis du overvejer at tage et af de store karrierespring til en helt anden branche, vil du ofte møde naturlig modstand fra dine nærmeste. Gå et led ud i dit netværk og find nogen, der kan kigge på dine planer med friske øjne, anbefaler karrierecoach.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overvejer du at skifte job, er dit nærmeste netværk uvurderligt som sparringspartner til at vende dine tanker med. Går du med planer om helt at skifte karrierespor til en anden branche, kan det være bedre at dele dine planer med nogen, der ikke er så tæt på dig. Det fortæller Ulla Schade, karrierecoach og bogaktuel med bogen »Kunsten at skifte spor - Genopfind dit arbejdsliv«.

»Hvis man helt vil skifte spor, er det oftest dem, der er helt tæt på, som yder mest modstand. Det er meget naturligt og ikke af ond vilje. Vi bliver alle tildelt en rolle i vores nære relationer. Hvis man vil bryde ud af den boks, skaber man usikkerhed om selve relationen, og derfor kan man opleve modstand fra de mennesker, man allerhelst vil have opbakning fra«, siger hun.

Gå et led ud i netværket

I stedet skal man gå efter det, Ulla Schade kalder »styrken i de svage bånd«. Det ­

betyder, at man skal et eller flere led ud i sit netværk. I stedet for at sige til sine nærmeste: »Jeg vil skifte spor, hvad synes du om det?« kan man spørge: »Kender du ikke nogen, der arbejder inden for det, jeg gerne vil skifte til, og som jeg kan vende nogle tanker med?«

»Når man vil flytte sig, har man brug for at blive set på med helt nye øjne. Ofte har man også brug for at prøve sig selv af i den nye karriere, man drømmer om, så man er sikker på, at det ikke bare er en fiks ide. Her kan ens netværk i andet led måske være behjælpeligt med, at man kan få lov til at være fluen på væggen eller endda komme i praktik«, siger Ulla Schade.

Sporskifte er en ensom proces

Om man helt vil skifte spor eller bare søger nye udfordringer, så er relationer, netværk og fællesskaber uvurderlige redskaber, understreger karrierecoachen. Men i sidste ende er skiftet en individuel og derfor til tider ensom proces.

»Derfor er det en kæmpe fordel at kunne vende sine tanker med folk, man kan sparre med, blive inspireret af og måske også få et veltimet spark bagi af - om man så er i sit nærmeste netværk, eller om man skal længere ud for at finde et sæt friske øjne«, siger Ulla Schade og tilføjer:

»Især hvis man i forvejen er i job, kan man føle sig ensom, hvis man drømmer om at skifte. Man drøfter ikke så gerne med chefen eller kollegaerne, at man egentlig har lyst til at lave noget nyt. Det er dog vigtigt, at man får vendt sine tanker med nogen, så kan du ikke være åben om dem på arbejdspladsen, så sørg for at være det i andre fora«.