Debat

Demokratisk afstemning?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg er ansat ved en privat grundskole, som er med i DLF.

Vi er med i den statslige overenskomst.

Nu har jeg fået en stemmeseddel og kan kun stemme for/imod den kommunale overenskomst.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg kan ikke stemme om den overenskomst, jeg vil blive berørt af.

Som jeg har forstået det, gør hovedstyrelsen det på mine/vores vegne?

Er der ikke en fra hovedstyrelsen, der vil forklare mig, hvori det smarte består?

Svar

Tak for din henvendelse, det er altid dejligt, når medlemmerne stiller spørgsmål til vores arbejde.

Som du ganske rigtigt skriver, er det hovedstyrelsen, der godkender overenskomstresultatet på statsområdet. Jeg forstår sådan set godt, at du ikke oplever det som særlig smart, men der er naturligvis en forklaring på det:

Vi har tidligere besluttet, at vi ikke sender det statslige forlig til urafstemning, men at det behandles i hovedstyrelsen, som indstiller til Lærernes Centralorganisation, at det godkendes eller forkastes.

Det skyldes, at samarbejdet i CFU - det statslige forhandlingsfællesskab - bygger på princippet om én for alle og alle for én, hvilket i denne sammenhæng betyder, at et forhandlingsresultat kun er gyldigt, når alle de tilsluttede centralorganisationer siger ja til det. Ud af CFU's 137.000 medlemmer har Danmarks Lærerforening et par tusinde, som er omfattet af flere forskellige statslige overenskomster.

I den store sammenhæng er det få medlemmer, og vi har blandt andet derfor valgt at gøre brug af det repræsentative demokrati.

Proceduren blev drøftet i forbindelse med Overenskomst 05 med tillidsrepræsentanterne på de private grundskoler, der blev bedt om at tage det op med medlemmerne ude på skolerne. Resultatet af det blev en melding om, at medlemmerne ikke anså det for at være et problem, at man anvendte denne fremgangsmåde ved behandlingen af det statslige resultat.

Hovedstyrelsen vurderer løbende, om de procedurer, vi gør brug af i overenskomstsammenhæng, fungerer tilfredsstillende, og en sådan vurdering vil også blive foretaget inden næste overenskomstforhandling.

Jeg håber, du bliver tilfreds med den aftale, vi har indgået, selv om du ikke direkte har haft mulighed for at stemme ja eller nej til den.

Lotte Lange, formand for DLF's overenskomstudvalg