Folkeskolens leder:

Uden stolthed

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pia Kjærsgaard slår syv kors for sig. Der er ved den rigtige Gud ikke racisme i Dannevang! Poul Nyrup Rasmussen ser et forældet og alt for dystert billede. Og Den Danske Forening erfarer 'ikke uden stolthed', at Europarådet anklager Danmark for at have 'et anti-muslimsk klima med såkaldt fremmedhad og intolerance over for fremmede', siger foreningens næstformand Poul Vinther Jensen.

Rapporten fra Europarådets Kommission mod Racisme og Intolerance kritiserer både danske politikere og medier. Man mener, at der er et presserende behov for at forbedre det generelle meningsklima og bekæmper racistisk og fremmedfjendsk indflydelse. Specielt højrefløjen kritiseres, men kommissionen er også bekymret over den retorik, som midterpartierne anvender for at tækkes vælgere, der antages at være fjendtligt indstillet over for udlændinge.

Kommissionen anbefaler at forbyde fremmedfjendske organisationer og at gribe ind mod diskrimination på arbejds- og boligområdet. Medierne skal fortælle positive indvandrerhistorier, ligesom man ønsker, at Danmark skal sikre, at skolernes pensum 'skaber en bedre forståelse af værdien af kulturel mangfoldighed'. Det vil være yderst positivt, hvis der på historieundervisningsområdet 'blev udviklet en afdeling med ansvar for indvandrer-befolkningens bidrag til det danske samfund'. Kommissionen er klar over, at skolebeslutninger i Danmark tages decentralt, men håber alligevel, at lokale og statslige myndigheder 'ikke desto mindre vil finde en måde, hvor denne type materiale kan indgå i uddannelsessystemet på alle niveauer'.

Kommissionen siger det ikke, men logisk set kunne der såmænd argumenteres for, at Danmark burde udelukkes fra det gode selskab, på samme måde som man gjorde med Østrig. Selv om regeringsleder Rasmussen og partiejer Kjærsgaard melder hus forbi, står de med et stort ansvar. Statsministerens kluntede advarsel mod muslimsk bøn i arbejdstiden og indenrigsministerens øde ø-forslag har gjort sin virkning. Og Pia Kjærsgaard og medsammensvorne gør, hvad de kan for at sænke debatniveauet, så man nu bliver frikendt for injurier, selv om man kalder én, man er uenig med, for landsforræder. Tilsammen skader de Danmarks anseelse lige så meget, som Jörg Haider skader Østrig.

Man læser rapporten uden stolthed, fordi den peger på en række alvorlige problemer. Men det gør den ikke til en gavnlig rapport. Holdninger bekæmpes ikke ved forbud, partiers politik skal bedømmes af vælgerne, og medier og skoler skal ikke påduttes officielt blåstemplede sandheder.

Racisme og fremmedhad bekæmpes ved at tage fat på de reelle problemer på arbejdspladser, i boligområder, på skoler og i uddannelsessystemet. En højrefløj kan kun stækkes ved at løse problemerne - hverken ved at stjæle 80 procent af dens synspunkter eller ved at snakke problemerne ind i bløde hønsestriksholdninger. Og så har vi alle et ansvar for i praksis at vise, at Danmark er et demokratisk land, hvor alle mennesker har samme rettigheder og behandles anstændigt.

-th

Læs rapporten på www.folkeskolen.dk