Debat

Slut med lejr i Polen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert år i februar-marts har man siden 1987 her i bladet kunnet læse en lille notits, ifølge hvilken en snes danskere, ti lærere og ti unge på omkring 18 år, er blevet opfordret til at melde sig til en sprog-camp med engelsk for unge polakker i Górzow, Polen. Arrangørerne var polsk og dansk Unesco samt Sprogsam. Jeg deltog i fem sommerferier i denne camp og kan bevidne, at den danske gruppe i løbet af weekenden, før camp'en begyndte, faktisk fik en skole op at stå og i tre uger fik den til at fungere på aldeles flot måde. Undervisning, fritidsaktiviteter, sjov og alvor døgnet rundt - og en træthed, som først mærkedes bagefter. 100 unge polakker, en flok unge danske og en flok lærere med aldersspredning fra ung til gammel delte glæder og sorger, undervisning og festaftener, stiftede venskaber, der i mange tilfælde varede år og gav anledning til besøg og genbesøg. Stemningen måtte opleves for at kunne forstås. I år har der ikke været nogen opfordring, og jeg har hørt, at denne institution er stoppet. Forståeligt nok, når man tager i betragtning, i hvor høj grad Polen er på vej ind i 'vesteuropæiske rækker' og derfor ikke længere har behov for den form for støtte fra de rigere naboer. Jeg har ikke set nogen officiel meddelelse om projektets ophør, og en sådan kunne vel have været på sin plads. Jeg vil da gerne sende en hilsen til alle de danske deltagere og sige tak til os alle sammen. Det har vi fortjent, og det er sikkert Unesco og Sprogsam enige med mig i. Men jeg vil savne denne måde at blive gennembrugt på.

Hans Frederiksen

Odder

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler