Debat

Ikke godt nok

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 13 omtales en række seminariers indsats på tosprogsområdet. Seminarierne tilbyder større eller mindre frivillige kurser og lever dermed op til kravene i loven om læreruddannelsen.

Men det er altså ikke godt nok! Det er fortsat alt for tilfældigt, om de nyuddannede lærere får de nødvendige kvalifikationer til at undervise de tosprogede.

De politisk og administrativt ansvarlige for landets seks største skolevæsener har skrevet til undervisningsminister Margrethe Vestager og præciseret behovet:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Alle lærerstuderende skal have en almen indføring i kulturmødet og undervisning i dansk som andetsprog. Det skal være muligt at vælge dansk som andetsprog som linjefag, så kommunerne kan få de specialister, der er brug for til undervisning i modtagelsesklasser, sprogcentre, indskolingsordninger.

Når elevsammensætningen i landets store byer er ændret så dramatisk i de sidste 10-15 år, er der tale om en udfordring af helt andre dimensioner end at varetage sorgberedskab, kriminalitetsforebyggelse, rusmiddelorientering.

Kommunerne er aftagere af de studerende, som seminarierne uddanner. Når landets seks største kommuner fremsætter klare og konkrete ønsker til justeringer i læreruddannelsen, er det forbløffende at se en rektor for et storbyseminarium reducere dette til: 'Vi bliver bombarderet af interesseorganisationer, der alle har en god sag'.

Seminarierne i storbyerne må tage ændringerne i elevsammensætningen meget mere seriøst. Ellers lader de både eleverne og de nyuddannede lærere i stikken.

Per Bregengaard

uddannelses- og ungdomsborgmester, København