Debat

Folkeskolen har brug for penge

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi får i de kommende år brug for mere plads i folkeskolen. Antallet af børn, der i de næste år skal starte i folkeskolen, vokser med 11 procent. Det giver i sig selv en voldsom merudgift.

Det var derfor vigtigt for Socialistisk Folkeparti (SF), at vi i finanslovsaftalen fik præciseret, at regeringen i de forestående kommuneaftaler særskilt skulle sikre kommunernes økonomi, så de får rum til at prioritere investeringer på folkeskoleområdet. Formålet er beskrevet således: 'at der sikres gode og tidssvarende fysiske rammer om undervisningen og elevernes skolemiljø i folkeskolen, herunder for eksempel kantiner'.

Imidlertid må jeg indrømme, at der er grund til bekymring om, hvorledes finansministeren rent faktisk vil prioritere folkeskolen i de kommende kommuneforhandlinger.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

SF søgte at afæske finansministeren et bud herpå under en forespørgsel i Folketinget den 4. april.

Her fremsatte SF et forslag, der indeholdt en sætning om at sikre tilstrækkelige midler til folkeskolen. Vores forslag blev forkastet af et stort flertal!

Som bekendt er en fugl i hånden bedre end ti på taget. Derfor støttede vi Centrum-Demokraterne, da de under finanslovsforhandlingerne foreslog en særlig pulje til forsøg med helhedsskole på 350 millioner kroner.

Samtidig fik vi indføjet, at udmøntningen af midlerne skal ske sammen med folkeskoleforligspartierne.

Folkeskoleforliget blev oprindeligt indgået i 70'erne og gentaget ved det sidste forlig i begyndelsen af 90'erne. Kredsen af partier bag forliget er: Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Centrum-Demokraterne, Kristeligt Folkeparti og Fremskridtspartiet.

Folkeskoleloven må ikke være for nem at ændre. En tilfældig minister må ikke blot på baggrund af eksempelvis en mediestorm kunne ændre på folkeskoleloven, hvis han eller hun kan skaffe 90 tilfældige mandater.

Derfor er der ingen tvivl om, at hvis det kommer til et valg mellem at udmønte de 350 millioner kroner i udviklingsforsøg om helhedsskolen eller sprænge folkeskoleforliget - så vil SF overholde forliget. Og pengene må gå tilbage!

Lige nu foregår forhandlingerne, og jeg vil derfor ikke komme ind på dem, men blot skitsere SF's udgangspunkt.

Det er ikke SF's projekt, at vi blot skal finansiere udvidet indskoling via forsøgsmidlerne, medmindre der er tale om noget helt særligt nyt.

Derimod ser vi en vision i at udvikle de større klassers brug af skolen, således at der kunne komme en større helhed ud af deres dagligliv. Jeg har som oplæg til de videre drøftelser foreslået blandt andet lektiecafeer, IT-cafeer, særlige tiltag over for de svageste børn og unge med det formål at fastholde så mange elever som muligt i folkeskolen.

Vi ser også meget gerne udvikling af forskellige indlæringsprocesser, hvor praktiske fag og traditionelle boglige fag går op i en højere enhed. Hvor tværfaglighed bliver en naturlig del af skolens dagligdag.

Endelig er det en afgørende forudsætning for SF, at der kun afsættes penge til projekter, der opstår på baggrund af et lokalt initiativ, hvor skolen med alle dens aktører brænder for sagen, ellers opnår vi intet!

Anne Baastrup

folkeskoleordfører for Socialistisk Folkeparti