Folkeskolens leder:

Historieløst

Dansk skolemuseum.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når det officielle Danmark i 2014 fejrer, at det er 200 år siden, at vi fik verdens første skolelov, vil der blive brugt både superlativer og historiske henvisninger. Men som det ser ud lige nu, vil Dansk Skolemuseum ikke være med til at fejre jubilæet, fordi det officielle Danmark lader hånt om skolens historie og tvinger museet til lukning.

Det var ikke staten, men Danmarks Lærerforenings første formand, Emil Sauter, der i 1887 oprettede Dansk Skolemuseum. Senere overtog staten museet, og i 50 år blev det regnet for et af Europas førende skolemuseer. Men det blev udsultet og derefter lukket!

På samme måde gik det med Institut for Skolehistorie på Lærerhøjskolen, der også blev lukket, så den skolehistoriske forskning nu nærmest er tørret ind.

I mere end et halvt århundrede lå Dansk Skolemuseums enestående samling i depot, så hverken elever, studerende, lærere eller forskere kunne bruge den. Derfor tog DLF's daværende formand, Jørn Østergaard, initiativ til en genåbning af museet, og i 1995 slog museet igen dørene op. I en bygning, der ejes af DLF, og med et fast årligt tilskud fra Lærerstandens Brandforsikring på 800.000 kroner. Undervisningsministeriet har ydet et tilsvarende beløb, og siden da er der sat spændende forskning i gang, og skoleklasser og studerende er strømmet til. Men der er ikke penge til nye forskningsinitiativer og specialudstillinger, og samlingen er kun blevet nødtørftigt vedligeholdt, for ministeriets driftstilskud er ikke blevet reguleret i 12 år.

I sidste uge så bestyrelsen sig derfor nødsaget til at lukke Dansk Skolemuseum. Lærernes fagforening og lærernes forsikringsselskab ønsker ikke at bruge endnu flere medlemskroner på at køre museet videre. Og Undervisningsministeriet og Kulturministeriet vil ikke! Så hvis der ikke kommer en privat sponsor, som vil betale mindst en million kroner om året, eksisterer Dansk Skolemuseum ikke om to måneder!

Skidt med, at børn ikke kan gå med deres forældre og bedsteforældre på museet for at se og høre om skolen i gamle dage. Skidt med, at elever ikke kan opleve fortidens skole. Skidt med, at de ikke kan få skolens kronologiske historie og udvikling demonstreret. Skidt med, at der ikke forskes i skolehistorie!

Der skal ikke lyde ét ondt ord om Inges Kattehjem og professor Bent Jensens koldkrigsforskning. De er begge på finansloven. Men det er altså svært at forstå, at man ikke også kan finde penge til Dansk Skolemuseums overlevelse.

-th

»Undervisningen skal gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og historie« Fælles Mål II og Bertel Haarder»Din rygmarv visner, hvis du ikke danser med din bedstemor« Fra sang af Benny Holst