Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Den nye Retskrivning

Undervisningsministeriets Bekendtgørelse om den nye Retskrivning vil bære Datoen 22. Marts 1948. Selvom den endnu ikke foreligger trykt, kender man dens Indhold. Som Hovedregel fastslaas, at alle Ord - ogsaa Navneord - skrives med lille Begyndelsesbogstav. Reglen gælder ogsaa Maanedernes, Ugedagenes og de kirkelige Højtiders Navne, altsaa: januar, torsdag, påsken. Stort Begyndelsesbogstav skal anvendes i det Ord, som begynder en Tekst eller som staar efter Punktum eller Spørgsmaalstegn og Udraabstegn, naar disse fungerer som Punktum. I Stedet for Aa og aa skrives fremtidig Å og å. I Stedet for kunde, skulde og vilde skrives kunne, skulle og ville. Fra 1. April 1948 til Udgangen af Skoleaaret 1948-49 er der Valgfrihed mellem de gamle og de nye Regler.

Folkeskolen nummer 14

april 1948

For 25 år siden

Skarp afvisning af spareforslaget

'Repræsentantskabet må på det skarpeste tage afstand fra det indgreb i lærernes lovhjemlede arbejdstidsbestemmelser, som er indeholdt i regeringens spareforslag om en forhøjelse af lektionernes antal. Fremsættelsen af forslaget som et diktat er et uhørt brud på gældende forhandlingspraksis såvel i den private som i den offentlige sektor og har overalt i vore medlemskredse medført en alvorlig svækkelse af tilliden til indgåede aftalers gyldighed. Forslagets gennemførelse er en uacceptabel forøgelse af lærernes arbejdsindsats. Dets gennemførelse er desuden den dårligst tænkelige baggrund for skolereformens videreførelse, en alvorlig hindring for udviklingen af den metodefornyelse og de frie samarbejdsformer, som reformen prioriterer højt. Under henvisning til konsekvenserne på det pædagogiske, det forhandlingsretslige og det arbejdsmæssige område må repræsentantskabet kræve, at foreningen samler al sin styrke om at afvise indgreb på skolens område efter det princip, der er lagt til grund i regeringens spareforslag.'

Folkeskolen særnummer

april 1973