Sådan kommer du bedst tilbage fra ferie

Prioritering af opgaverne, refleksion over dit arbejdsliv og bevidsthed om at sprede arbejdsglæde. Sådan lyder nogle af de gode råd til at komme godt i gang efter sommerferien.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En måling blandt 10.000 kunder hos firmaet Arbejdsglæde nu viser, at august måned er den måned, hvor arbejdsglæden er højest.

»Ifølge den lettere uvidenskabelige måling er der altså mest arbejdsglæde, når man lige er kommet tilbage fra ferie. Så er det helt store spørgsmål, hvordan man får den til at vare ved«, siger Arlette Bentzen fra Arbejdsglæde nu.

Det vigtigste for, at det kan lykkes, er, at man får prioriteret sine opgaver - om nødvendigt i samarbejde med kollegaer eller sin chef, fortæller hun:

»Som lærer er der konstant nye regler at forholde sig til, ligesom man skal til at lære helt nye elever, klasser og forældre at kende. Der er altid en masse nyt at sætte sig ind i i starten af skoleåret, og har man ovenikøbet noget liggende fra før ferien, så kan man hurtigt blive overvældet og presset«.

»Det gælder virkelig om at prioritere, hvad der er vigtigt at løse lige nu og her, og hvad der kan vente, til der er kommet mere ro på. Start stille og roligt op, og giv dig selv lov til at være bagud med de opgaver, der vurderes at kunne vente. Det er det allervigtigste råd«, lyder det fra Arlette Bentzen, der desuden har disse gode tips til at komme ordentligt i gang efter sommerferien:

1: Reflektér

»Hvis du ikke har gjort det i sommerferien, så kig tilbage på den første halvdel af arbejdsåret. Er der noget, der har givet dig arbejdsglæde, så sørg for at fortsætte med det. Finder du til gengæld ud af, at noget ødelagde din arbejdsglæde, skal du sørge for at få gjort noget ved problemet. Tænk også fremad. Det er oftest lige efter afholdt ferie, at vi får de bedste idéer«.

2: Tilbyd din hjælp

»Når nu du er kommet godt i gang med dit arbejde, hvorfor så ikke tilbyde din hjælp? Kollegaerne har sikkert gamle opgaver liggende og en propfyldt indbakke. Har du overskud, så del ud af det, og lad kollegaerne få en god oplevelse de første dage tilbage på pinden«.

3: Spring ud som glad

»Beslut dig for at have arbejdsglæde! Gør simpelthen mere af det, der gør dig glad. Det betyder ikke, at du skal springe rundt og være lalleglad, det handler om at være oprigtig glad. Vi er alle forskellige og viser vores glæde forskelligt. Så lav ikke om på dig selv, men tag eventuelt hver dag et-to minutter, hvor du mærker efter, så du hele tiden ved, hvordan du har det«.

4: Spred arbejdsglæde

»Beslut dig for at skabe arbejdsglæde for dine kollegaer! Gør hver dag en lille ting for at gøre en kollega glad. Tilbyd din hjælp, hent en kop kaffe til ham/hende, ros en kollega, der har fortjent det, tag hjemmebag med på job, og så husk selvfølgelig at sige godmorgen - hver morgen«.

Powered by Labrador CMS