Uskolet

Skolestartsleksikon

– alfabetisk guide til lærere, der har glemt alt i ferien

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dannelse

Udefinerbart begreb, som bloggere på folkeskolen.dk altid er bekymrede for. Måske noget med klog, men ikke på dén måde. Eller demokratisk. Eller Dunkerque?

 

Elever

Små menneske, som hver morgen vækkes for at blive sendt i skole mod deres vilje. 

 

Forberedelse

God planlægning er afgørende for vellykket undervisning. Sørg for på forhånd at have undersøgt: Hvilken klasse skal jeg have? I hvilket fag? Er det på den her skole, jeg arbejder?

 

Frikvarter

Små afgrænsede tidsrum i løbet af en arbejdsdag, hvor uret går i dobbelt tempo.

 

Kaffe

Lunken, sort væske af ubestemmelig oprindelse, der drikkes af kopper med initialer. Deler navn, men også kun navn, med den himmerigsmundfuld, du fik i Toscana i juli.

 

Kopimaskine

Kompliceret mekanisk konstruktion, som insisterer på, at der stadig sidder et papir i klemme. 

 

Leder

Tidligere lærer, som ambitiøst har opsøgt et job, der består af alt, hvad alle lærere hader: kontorarbejde, excelark, møder, ensomhed.

 

Lærerværelse

Populært rekreativt lokale, hvor ansatte udveksler sladder, taler dæmpet om den seneste mail fra ledelsen, spiser avocadomadder. Se også kaffe.

 

Løn

Brøkdel af dine faste udgifter.

 

Pædagogik

Hel masse tidskrævende og indviklede processer og strategier, som teoretikere mener skulle være åh-så-meget bedre end bare at sætte sig ned og få lortet lært.

 

Rundbold

Ofte en udvej. Sjov variation: Løb med urets retning.

 

Skole

Bygning formentlig i nærheden af din bopæl, hvor lokale voksne sender deres børn hen for at modtage undervisning, selv om de fandeme kunne gøre det bedre selv.

 

SkoleKom/ForældreIntra

Internetbaserede kommunikationssystemer indeholdende uoverskuelig mængde af ord, som du nok er nødt til at forholde dig til i løbet af ugen.

 

Smartboard

Stor, hvid tavle som du IKKE MÅ SKRIVE PÅ MED DEN SPRITTUSCH! Mest smart, når den virker.

 

Test

Dejligt praktisk værktøj, som nemt og effektivt kan fastsætte om en given elev får en lykkelig tilværelse eller et skodliv. Se ikke dannelse

 

Åh

Der er otte uger, en dag, 16 timer og 53 minutter til efterårsferien.