Debat

Hold sammen på Danmark!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Danmarks Lærerforening lægger vi os ikke fast på nogle partiers politik frem for andres. Men vi vil gerne vedkende os og forfægte nogle konkrete holdninger frem for andre - uanset hvilke partier vi dermed skulle være i overensstemmelse med. Holdninger til skole og uddannelse, men også til udviklingen af velfærdssamfundet i lidt bredere forstand.

»Hold sammen på Danmark« er overskriften på et stort fælles møde den 20. maj for flere tusinde tillidsfolk fra 11 organisationer, der i alt repræsenterer over 500.000 medarbejdere i den offentlige sektor. Lige nu står det danske samfund over for et vigtigt valg. Skal vi holde fast i udvikling og ordentlig undervisning for både børn og voksne - eller skal vi fortsat indskrænke den offentlige sektor med markante forringelser til følge? Regeringen har valgt kun at bruge ét middel til at skabe balance i økonomien, nemlig besparelser. Der findes andre muligheder - det er et politisk valg. Allerede inden regeringens spareplan er skudt i gang, har mange kommuner med de nuværende økonomiske rammer måttet skære endog særdeles brutalt. Alt det handler stormødet om - og om at forstærke den dagsorden inden regeringens forhandlinger om kommunernes økonomi i starten af juni.

Der må og skal tages andre midler i brug end besparelser. Det nye oplæg fra Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti, »En fair løsning«, lægger op til at bruge andre værktøjer til at skabe balance i økonomien - og viser, at der er alternativer. Det er et sammenhængende udspil med mange gode elementer, og det er prisværdigt. Der skal investeres i at skabe attraktive arbejdspladser i stedet for at gøre det stadig mere surt for lærerne og andre offentligt ansatte. Vores fokus på udspillet skal også være, at hvis man skal igennem med en forhøjelse af arbejdstiden, skal der gennemføres forbedringer af arbejdsmiljø og en anden opfattelse af den styring, der finder sted af hele den offentlige sektor. Investeringer i medarbejdernes trivsel, godt arbejdsmiljø, der nedsætter sygefravær og udstødning fra arbejdsmarkedet, vil gøre den offentlige sektor mere effektiv. Derfor er det så vigtigt at opretholde lærernes og andre offentligt ansattes muligheder for at være professionelle, for at gøre et ordentligt stykke arbejde, for at kunne stå inde for kvaliteten i arbejdet. Så får vi en meget mere effektiv offentlig sektor - og det har vi brug for.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler