Starve the beast (2)

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Skt. Klemensskolen i Odense vil man næste skoleår nedlægge fagene idræt, svømning, hjemkundskab, musik, håndarbejde og sløjd.

Der er nemlig ikke lærerlønninger til at møde kravene i alle fag, skriver skolebestyrelsen i et brev til Odense Kommune. Så hvis byrådet ikke reagerer på brevet inden 25. maj, vil undervisningen på skolen komme til at bestå af matematik, dansk og sprog.

Det gør byrådet nok, men hvad vil der ske med skolen?

En skole, der ikke kan klare sig selv, vil ifølge den nyliberale accountability-tanke blive sat under administration, omstruktureret eller simpelthen lukket. Skolen har jo selv bevist, at den ikke er levedygtig.

Et af problemerne med den slags simulerede markedsstyring er dog, at den afføder så megen primitiv dynamik og så mange indlysende urimeligheder, at skolefolk mister tilliden til systemet.

Skt. Klemensskolen har igennem en årrække gjort sig skyldig i at have haft mange ældre lærere, hvoraf flere var langtidssygemeldte, og det har i en del år betydet ekstraudgifter til vikarer og anciennitetstillæg. Da lønkroner bliver tildelt efter gennemsnitsprisen per ansat i hele skolevæsenet uden godtgørelser, har skolen hvert år haft et stigende underskud på lønkontoen.

Desuden er der sket en decentralisering af det dyreste og mest uforudsigelige i en skoles budget - nemlig specialundervisningen. Skolen har gjort sig skyldig i, at der er dukket for mange børn op med vidtgående handicap, to børn med Downs syndrom, tre med Aspergers syndrom og en spastiker. Skolen har aldrig set disse børn, fordi de allerede før børnehaveklassen er blevet visiteret til specialskoler, men den må betale for dem og straffes dermed i stor stil økonomisk for, hvad der kun kan betegnes som uheldige omstændigheder.

Med truende skolekonkurser forude kan man fristes til med daværende prins Christian - den senere Christian VIII - at sige (da Danmark var gået bankerot i 1814): »Fattige og elendige er vi. Lad os nu blive dumme til, så kan vi gerne høre op med at være en stat!«

Erik Schmidt