Debat

Et dårligt forlig

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et godt forlig for en organisation som vores bør vel være et forlig, der understøtter den overordnede politik i foreningen?

Indtil nu har vi arbejdet efter parolen: Danmarks Lærerforening er en fælles fagforening med lokalt præg, der arbejder for en fælles folkeskole med lokalt præg.

Hvis forliget skal vurderes på, i hvor høj grad det understøtter foreningens politik, så mener jeg ikke, at det kan få betegnelsen et godt forlig.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Forliget er gennemsyret af enkeltområder, hvor udmøntningen eller en del af denne nu kun kan finde sted efter lokal forhandling. Set hver for sig drejer det sig tilsyneladende om små områder, men det samlede indtryk kan ikke blive andet, end at decentraliseringen slår bredt igennem. Et enkelt element i forliget er for eksempel, at såvel ansættelsesform som aflønning for ledere fremover kan aftales med den lokale kreds - dette hører efter min opfattelse ikke til i småtingsafdelingen, men kan få vidtrækkende konsekvenser for hele skolens virksomhed. Forliget vil være medvirkende til endnu større forskelligheder i ansættelsesvilkårene, end vi kender i dag. Var det den vej, vi ville?

Den decentrale løn er naturligvis et af de vægtige argumenter, når jeg stemmer nej, men det er absolut ikke det eneste. At vi nu tilsyneladende har accepteret, at også en del af vores løn skal aftales lokalt, er kun endnu et skridt ned ad bakken samtidig med de øvrige skridt i den forkerte retning, som vil være konsekvensen af forliget.

Arbejdsgiverne har på intet tidspunkt lagt skjul på, at de ønsker så høj en grad af decentralisering af vores arbejdsforhold som overhovedet muligt - helst ud på den enkelte skole. Ved sidste overenskomst kom de et stykke ad vejen i forhold til arbejdstiden, hvor tillidsrepræsentanterne fik aftaleret. Denne decentralisering af aftaleretten bliver så i øvrigt yderligere understøttet denne gang med en forhøjelse af de tillæg, der udløses ved skoleakkorder. Kommuneakkorder giver fortsat ikke tillæg. Altså kroner på bordet, hvis vi accepterer, at aftaler skal indgås på den enkelte arbejdsplads.

Det er min vurdering, at Kommunernes Landsforening absolut gik af med sejren i denne omgang. De fik decentraliseringspolitikken ført endnu et stykke ud i livet for en ikke særlig høj pris.

Parolen kunne måske efter dette trænge til en revidering i retning af: Danmarks Lærerforening er et fagforbund af lokale afdelinger, der selv fastlægger politikken på de væsentligste områder.

Mon den fælles folkeskole kan udvikle sig under disse betingelser?

Alice Jelen

formand for lærerkredsen for Næstved og Omegn