Uskolet

Store regionale forskelle i 
fortolkningen af karakterskala

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I disse uger bliver der svedt over eksamensbordene i hele landet. Men en ny undersøgelse viser, at elevernes forældre fortolker de enkelte karakterer vidt forskelligt, afhængig af hvor i landet de bor. Karakteren 12, som ifølge ministeriets retningslinjer gives for »den fremragende præstation«, betyder for eksempel i Nordjylland »det er ikke så ringe endda«. Karakteren 10 betyder i flere regioner »vi vidste det, du skal være professor!« mens den i Nordsjælland betyder »hvad gik galt?«

På Sydfyn vil mange forældre, når de præsenteres for karakteren 4, spørge »ud af hvor mange?« og i Københavnsområdet er det ikke sjældent at høre reaktionen »det er sørme flot, så bliver du måske etter næste gang!« til karakteren 02. Der er stadig ingen forældre nogetsteds i landet, der har forstået, at karakteren 7 ikke svarer til karakteren 7 på den gamle 13-skala.

Uskolet er Folkeskolens bagside med opdigtet satire, som er inspireret af små og store begivenheder i tiden. Enhver lighed med tilværelsen, virkelige personer og nulevende hændelser er tilfældig og for det meste ikke med vilje. Ingen af de personer, som optræder i artiklerne, kunne finde på at gøre eller sige sådan i virkeligheden.

Powered by Labrador CMS