Debat

Vigtigt at kunne sit tastatur

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forbindelse med Johan Jacobsens anmeldelse af vores Super Type Pro-kurser i maskinskrivning i Folkeskolen nummer 9, undrer jeg mig meget over nogle af de synspunkter, han fremkommer med.

Det må da i allerhøjeste grad være vigtigt, at eleverne er godt rustet til erhvervslivet, og med den teknologiske udvikling, vi kender i dag, vil de fleste elever stifte bekendtskab med en pc og et tastatur. Derfor er maskinskrivning meget relevant at lære allerede fra folkeskolen. Og heldigvis er der mange folkeskoler, der medtager maskinskrivning på skemaet.

At Johan Jacobsen skriver, at 'antallet af mænd/kvinder beskæftiget med tasteopgaver efter koncept eller diktat kraftigt er reduceret i de senere år', er delvist korrekt, men Jacobsen glemmer, at disse opgaver er lagt ud til de enkelte medarbejdere i virksomheden/den offentlige institution.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

At skoleinspektøren ikke har behov for fejlfrit at skrive 200 anslag per minut, for så hurtigt formulerer hun ikke teksten', kunne jo også formuleres således, at hvorfor skal skoleinspektøren overhovedet have en computer? Hun kan jo nøjes med en skrivemaskine. Og hvorfor skal folkeskolen have computere, hvis de kan nøjes med de gammeldaws el-skrivemaskiner?

En af grundene til, at det er en stor fordel at skrive hurtigt, er netop - i modsætning til, som Jacobsen skriver - at man kan skrive sine idéer ned i samme hastighed, som de opstår, men vel at mærke kun, når man kan beherske tastaturet professionelt.

At Jacobsen skriver, at børn fra otte år og opefter ikke kan lære tastaturbetjening, er direkte forkert. Det er ikke fingrenes størrelse og længde, det kommer an på; især ikke på de tastaturer, man har i dag. Alle mellem otte år og 90 år kan lære at betjene et tastatur - det har vi dokumentation for igennem afholdte kurser i maskinskrivning.

At have den indstilling, som Jacobsen har om maskinskrivning, er i mine øjne en katastrofal opfattelse. Stakkels elev, der som Jacobsen skal bruge to timer på at skrive en A 4-side ind til eksamen på pc eller lave sit hjemmearbejde på sin mors/fars pc.

Hvis ikke det er en fordel at kunne skrive hurtigt og fejlfrit, hvad skal vi så med pc'er?

Og hvad så med Internettet? Hvor to kan skrive direkte til hinanden, mens begge er på Internettet? Det er da for pokker vigtigt at kunne skrive hurtigt og rimelig fejlfrit på et tastatur!

Og hvad med de job, hvor tastaturet virkelig er et dagligdags arbejdsredskab for journalister, vikarer, skribenter med flere? Hvis eleverne ikke skal lære at ruste sig til erhvervslivet allerede fra folkeskolen, så er der noget galt med vores uddannelsessystem.

Carina Witzansky

ISD Danmark