Lærere bevæger sig længere efter det rigtige job

Danskerne bruger stadig længere tid i toget og bilen til og fra arbejde, og lærere er ingen undtagelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bliver mindre og mindre vigtigt for danskerne at bo tæt på deres arbejdsplads. I gennemsnit bevæger en dansk pendler sig i dag 42,5 kilometer, mens det tal i 2008 var 39 kilometer.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri og tænketanken Kraka baseret på data fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen peger på, at finanskrisen, urbaniseringen og udbygningen af infrastruktur som motorveje og jernbaner har sat ekstra skub på udviklingen.

Vigtigst, at jobbet er rigtigt

Ifølge undersøgelsen bruger en bilpendler nu 146 timer om året bag rattet. En af de lærere, der hver dag får set nogle kilometer motorvej, er Lars Aaby Petersen. Fra hjemmet i Tappernøje til arbejdspladsen i Gørslev på Midtsjælland har han hver vej 38 kilometer.

Han peger selv på lønnen, skolens specialundervisningsprofil og tilbuddet om en vejlederuddannelse som de afgørende faktorer for, at han i tre år har valgt at bruge en time på motorvejen hver dag, selv om han også er blevet tilbudt lærerjob i lokalområdet.

»Det vigtigste for mig er, at jeg kan se mig selv i arbejdet. Så vil jeg hellere køre lidt længere efter et job, jeg er tilfreds med«, siger han.

Ismir Mulalic forsker i transport- og byøkonomi ved Danmarks Tekniske Universitet og Kraks Fond. Ifølge ham er det en ændring i afvejningen mellem stigende boligomkostninger, arbejde og forbrug, der fører til mere pendling.

»Hvis man pendler bare en halv time om dagen, kan man i princippet spare en million kroner i boligudgifter i løbet af et arbejdsliv. Sammenholdt med billigere biler og faldende brændstofpriser fører det til, at flere er villige til at pendle«, siger han.

Det skal du overveje som pendler

I 2014 fik togpendlerne deres egen organisation, Passagerpulsen, under Forbrugerrådet Tænk. Den anbefaler, at man som pendler med offentlig transport tilmelder sig rejsetidsgaranti, eventuelt melder sig ind i en lokal pendlergruppe og ser på de forskellige muligheder for at kombinere pendlerkort og rejsekort.

Hvis du tænker på at søge et lærerjob, der indebærer øget transporttid, kan du desuden med fordel overveje disse fire ting:

• Kan du eventuelt tage offentlig transport på job og dermed bruge transporttiden til at forberede dig?

• Er skolelederen åben over for, at noget af transporten kan regnes med som arbejdstid?

• Hvad vil meromkostningen være ved længere transport, når du medregner skattefradrag og eventuelt lavere boligomkostninger, i forhold til hvis du flytter tættere på jobbet?

• Kan du arrangere samkørsel med kollegaer, der bor i samme område som dig?