Nye perspektiver for skolelederne

et overbevisende overenskomstresultat

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For første gang har skolelederne gennem LC-Lederforum spillet en direkte og aktiv rolle i forhandlingerne om egne aftaler og overenskomster for de kommende tre år. Det er en vigtig milepæl på vejen mod ledernes selvstændige profil i Lærernes Centralorganisation (LC), og jeg kan med glæde konstatere, at det samlede overenskomstresultat er blevet yderst tilfredsstillende for ledergruppen.

Det er skelsættende, at skoleledernes og medarbejdernes lønmodeller og lønpuljer skilles ad. Det åbner for ledernes fremtidige, selvstændige og uafhængige lønforhandlinger ude i kommunerne. Faktisk var vi indstillet på at gå endnu længere i retning af lokal lønudvikling uden forlodsfinansiering, men aftalen blev en lokal ramme på 2,5 procent med udmøntningsgaranti og årlige lønforhandlinger. Her ligger en ikke ubetydelig del af ledernes lønudvikling, og der bliver rigtig god brug for midlerne til at tiltrække og fastholde ledere og til at understøtte lokal ledelsesudvikling og forandringsprocesser.

Ledernes samlede lønudvikling i aftaleperioden nærmer sig ti procent, og reallønnen er godt og vel sikret alene gennem de centrale aftaler om pensionsgivende trin- og grundlønsforbedringer.

Jeg ser det naturligvis også som et plus, at pensionsprocenten og feriegodtgørelsen får en tand opad, ligesom styrkelsen af ATP- og gruppelivsordningerne tæller med i den positive afvejning af overenskomstresultatet. Også aftalen om individuel kompetenceudvikling med obligatorisk dialog og udviklingsplan for alle skoleledere er særdeles positiv.

Jeg må konstatere, at vi har fået rigtig meget ved det centrale bord ved at være en del af LC, så min anbefaling til alle Lederforeningens medlemmer skal være et klart ja!