Folkeskolens leder:

Ubegrundet og uanstændigt

Underrubrik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Paragraf 2.

Stykke 1: Det er tillidsrepræsentantens pligt såvel over for sin organisation som over for kommunen at gøre sit bedste for at fremme og vedligeholde rolige og gode arbejdsforhold.

Tilsvarende pligt påhviler kommunens ledelse og dennes repræsentant.

Stykke 2: Tillidsrepræsentanten fungerer i øvigt som talsmand for de medarbejdere, tillidsrepræsentanten er valgt iblandt, og kan som sådan over for institutionens ledelse forelægge forslag, henstillinger og klager fra medarbejdere samt optage forhandlinger om lokale spørgsmål'.

Sagen om tillidsrepræsentanten på Svend Gønge-skolen i Vordingborg Kommune er dybt ulykkelig.

En mystisk sag. Og tilsyneladende fuldkommen uforklarlig og ubegrundet! Midt i moradset.

Den egentlige sag er nemlig, at skolen har været ved at gro til i problemer. Stemningen mellem leder og lærere var elendig. Det psykiske arbejdsmiljø var i bund.

Der hvilede derfor et stort, fælles ansvar på skoleinspektøren og tillidsrepræsentanten for at sørge for, at regler og aftaler blev overholdt - og for sammen at forsøge at få hverdagen til at fungere.

Midt i det hele valgte skolelederen at sygemelde sig. Og uafhængigt heraf, men - sådan ser det ud udefra - fordi presset simpelthen blev for stort, sygemeldte viceinspektøren sig også.

Kommunen valgte akut at konstituere en ny ledelse med folk fra to andre skoler. Det virker forståeligt. Og meldingen er da også, at arbejdsklimaet straks blev bedre. Så vidt, så godt. Når det nu altså havde fået lov til at gå galt så længe. Men oven i den beslutning foretog den kommunale forvaltning en ubegribelig fejldisposition: Man bortviste lærernes valgte tillidsrepræsentant!

Uden forklaring. Uden dengang, og nu - tre en halv uge efter - stadig uden at kunne eller ville komme med blot en antydning af begrundelse. En dygtig lærer på 59 år, en kompetent tillidsrepræsentant, en mand, der kan sit kram, og som tager sit arbejde og sit hverv alvorligt, fik en lodret ordre på at gå hjem og ikke vise sig på skolen.

DLF greb straks ind, og kommunen måtte erkende, at tillidsrepræsentanten har ret til at komme på skolen to timer om ugen, hvor han har kontortid. Men det lærerarbejde, han er ansat til at passe, det må han ikke udføre. Han har bare at blive hjemme, hvor han så kan hæve sin løn, mens skolen bruger vikarpenge på, at andre kan passe hans arbejde!

Og: Nej, der gemmer sig ikke noget hemmeligt, slibrigt eller kriminelt i sagen, som kunne gøre ham til kandidat til Ekstra Bladets eller B.T.'s forside. Læreren, kollegernes sikkerheds- og tillidsrepræsentant, er pletfri. Det eneste, de såkaldt ansvarlige myndigheder vil sige, er, at de ikke vil sige noget. Sagens akter er overgivet til Kommunernes Landsforening, og kommunens økonomiudvalg holder ekstraordinært møde på onsdag!

Retspolitisk, personalepolitisk, skolepolitisk og menneskeligt handler Vordingborg Kommune dybt kritisabel - og fuldstændig uforklarligt.

-th

Læs www.folkeskolen.dk

Det eneste, de såkaldt ansvarlige vil sige, er, at de ikke vil sige noget