Debat

Hvilke enheder regner vi i?

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da jeg arbejdede som matematiklærer, var jeg tit efter mine elever for at sløse med enhederne. Det er ikke lige meget, om resultatet af et regnestykke giver 78 meter, 78 kilometer eller - som oftest - bare 78 …

I hele arbejdstidsdebatten er jeg kommet i tvivl om, hvilke enheder der regnes i - og er DLF og KL enige om den eksakte enhed for timer/uge?

Mit gæt er nej! For KL fastholder, at danske folkeskolelærere i gennemsnit arbejder 16,3 timer/uge, mens jeg hører mange lærere udtale, at de underviser 25 timer/uge.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der, hvor jeg tror, at det går galt, er i definitionen af både time og uge.

For hvis en lærer siger: »Jeg underviser 25 timer/uge«, menes der (ifølge mit gæt): Jeg underviser 25 lektioner (a 45 minutter) i skoleårets cirka 40 uger, mens KL (igen mit gæt) regner i klokketimer/uge i arbejdsårets 46 uger (52 uger minus seks ugers ferie).

Regnestykket bliver derved:

25 lektioner (a 3 kvarter) * ¾ = 18,75 klokketimer

18,75 timer * 40 undervisningsuger = 750 klokketimer

750 timer/46 uger (i et arbejdsår) = 16,3 klokketimer/uge i et arbejdsår.

Når man bare regner i forskellige enheder, kan 25 altså godt være lig med 16,3.

Hvor mange timer ender det med, at lærerne skal undervise? Nogle rygter siger 25 timer/uge, men KL vil naturligvis ikke sige noget - det skal skolelederne bestemme.

Men vi kan for sjov prøve at regne baglæns fra 25 klokketimer/uge i arbejdsåret:

25 * 46/40 * 4/3 = 38,3 lektioner/undervisnings-uge

Der giver ingen mening at skulle levere over syv lektioner/dag - så lad os håbe, at jeg gætter helt forkert.

Dog synes jeg, at vi skal tale samme sprog og regne med samme enheder!

Hvis mit gæt er rigtigt, skal alle I, der siger, at I arbejder 25 timer/uge, forvente at skulle undervise over en halv gang mere, end I gør i dag.

Jeg vil ikke tage stilling, da jeg ikke længere er lærer. Men jeg synes, I skal tale samme sprog og regne med samme enheder!