Ting og sager

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Den der overraskelsesting, vi talte om, hvornår køber du den?« Sådan lød det, og sådan lyder det oftere og oftere. Sammensætninger med -ting som sidste led breder sig med lynets hast, også til de ældre generationer. Det er i øvrigt mit indtryk, at det er særlig almindeligt blandt yngre kvinder og piger. Jeg kan ikke se fænomenet omtalt i Pia Jarvads »Nye ord 1955-1998«, men Den Danske Ordbog har fået det med i bind 6 fra 2005. Noget kunne tyde på, at udbredelsen tog fart i årene mellem de to ordbøger. Den Danske Ordbog nævner eksempler som kvindeting, en far-søn-ting og et citat som »jeg tror, at det med manglende selvtillid er en pigeting«. Jeg er ikke helt begejstret for definitionen »aktivitet, begivenhed eller fænomen som nogle er fælles om«. For mig at se er der tale om en slags rund klassifikation af nogle fælles elementer. Med »rund« mener jeg, at man ikke påtager sig en streng klassifikation, men mere uhøjtideligt slår nogle fænomener sammen i en kategori.

Google har eksempler som præsteting: »Bibel og bekendelser, Prædikener og andre præsteting (homiletik).«, sprogting: »så er der møde i nørdeklubben - lingvister der mødes og taler om virkelig nørdede sprogting«, soveting: »vi som var hjælpetrænere hjalp Salsa-Sild og Mambo-Musene med at pakke deres soveting ud«, der er glædesting og nørdeting: »Det ligger måske i sagens natur, at jeg på teknologimagasinet Harddisken bliver temmelig eksponeret for information om nye dimser og ­gadgets. Eller også er det bare en nørdeting, eller måske en mandeting?«

Folkeskolens læsere skal heller ikke undvære undervisningsting eller pædagogting: »Uden at lette R.... og gøre noget ved tingenes tilstand (en pædagogting). Men det er også en typisk pædagogting at sige... at børn ikke er uopdragne og ...«.

Læseren kan, hvis han eller hun orker det, læse 1.170 citater om pigeting og 1.090 om mandeting, og det er jo anseelige mængder i betragtning af, at fænomenet mere er en talesprogsting end en skriftsprogsting.

Der kan være tale om en påvirkning fra amerikansk, men udbredelsen af -ting kan jo også afspejle et alment behov for en uhøjtidelig hurtig sammenfatning af nogle elementer eller emner, der hører hjemme i samme betydningsområde. Behovet kendes også i svensk, hvor sidsteleddet er -bit. Men i Sverige er de ved at være trætte af det.

Professor Higgins