»Åbenheden tiltaler som en fremtidssikring«

Hadsund Kommune har fået den åbne og fleksible skole, man ønskede sig, siger kommunaldirektør

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hadsund Skole blev helt uden forbehold en skole, som kommunen ønskede sig, fortæller kommunaldirektør Bo Nielsen.

»De problemer, der er opstået, var uforudsete, og vi er i dialog med Arbejdstilsynet om at løse dem. Jeg forstår godt påbuddene. Vores holdning er, at arbejdsmiljøet jo er væsentligt, det kan slet ikke diskuteres, så de forhold, der er problematiske, skal udredes«, siger Bo Nielsen.

Kommunen overvejer at anke nogle af påbuddene for at stå stærkere over for totalentreprenøren KPC. Der kan også blive tale om retslige krav over for entreprenøren. Kommunaldirektøren fortæller, at man har informeret KPC om arbejdsgangen, så KPC kan gå videre.

Hadsund Skole er bygget i et partnerskab mellem kommune, totalentreprenør, rådgivende ingeniører og to arkitektfirmaer.

Vigtig fleksibilitet

Bo Nielsen berømmer skolen for at være åben, lys og fleksibel. Det har været byggeriets tre nøgleord. »Jeg mener, at åbne døre er et godt pædagogisk projekt, som jeg slet ikke har været i tvivl om. Det giver en god indlæring, men det skal selvfølgelig også leve op til bestemmelserne. Støjproblematikken har nu ikke været meget fremme i hele projekteringen«.

Hvorfor er åben plan og fleksibilitet så vigtigt?

»Så åben er skolen jo heller ikke, vi har set mere åbne skoler. Men fleksibiliteten er vigtig. Åbenheden tiltaler som en fremtidssikring«, svarer Bo Nielsen.

Er det ikke bare et modefænomen?

»Vi ser jo andre åbne miljøer, men man kan vel ikke afvise, at det er en mode«.

Hvorfor har skolen fladt tag? Der har på ét år allerede været flere vandskader, kunne man ikke have undgået det?

»Problemet er, at ovenlysvinduerne ikke kan lukke, og det har givet vandskader. Men hvis ikke det var sket, så havde der nok været andre problemer. Jeg tror ikke, man helt kan bygge en skole rigtigt første gang. Det er også derfor, vi har sat en halv million kroner af om året i tre år - til tilpasninger. Der skal måske sættes en væg op et sted eller en dør. Hvis det er løsningen på støjproblemet, gør vi det«.

»Jeg ville ikke være bleg for at bygge på samme måde igen. Medarbejderne har været med i forprojekteringen. Man kan altid diskutere graden af medindflydelse, men der skal også være en realisme i det, hvad har man råd til at bygge. Vi har valgt mellem behov og muligheder, og der har ikke været tale om at spare. Men der skal en politisk beslutningskraft til, når man bygger nyt«, siger kommunaldirektør Bo Nielsen.

hl@dlf.org