Debat

Misbrugt frihed

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forleden lærte jeg et nyt udtryk af min datter. Hun er fem år og går i børnehave, og hun lærer selvfølgelig mange spøjse vendinger. Jeg var ved at forklare hende, at hun ikke måtte tegne på bordet. Det har jeg vist gjort så tit, så hun blev træt af at høre på mig og sagde så: 'Fuck you, monkey face'. Normalt bryder jeg mig ikke om, at mine børn taler sådan til mig. Denne gang var der to ting, der gjorde, at jeg ikke protesterede. For det første forstår hun ikke engelsk, og for det andet var det tydeligt, at hun simpelthen ikke gad høre den samme prædiken om igen. Hun er jo ikke dum og vidste udmærket, hvad det var, jeg ville sige. Så jeg må indrømme, at jeg hylede af grin.

Når jeg læser debatsiderne i Folkeskolen, sker det af og til, at et meget langt indlæg slutter med ordene: 'Forkortet af redaktionen'. Som oftest er der tale om et ironiserende indlæg, der er skrevet af en person, som på en eller anden måde føler sig trådt over tæerne. Man kan tit få det indtryk, at vedkommende igennem mange år har haft denne følelse adskillige gange. Ofte virker det som om, at han vil vise, på hvilket høje niveau han behersker det danske sprog. Jeg oplever også jævnligt, at indlægget er henvendt til en bestemt person, der så svarer et par uger efter. Frem og tilbage. Jeg er stor tilhænger af fri debat også i Folkeskolen. En sådan kræver imidlertid en vis form for selvdisciplin. Det er efter min overbevisning nødvendigt, at debattørerne ikke trætter læserne med private diskussioner fulde af ordgejl. Så er det misbrug af den demokratiske debat. Derfor er min kommentar til den ovennævnte type debattører: 'Fuck you, monkey faces'.

Frank Berthelsen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Århus