Debat

Idrætsfaget må ikke droppes

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Danmarks Idræts-Forbund følger vi med stor interesse Vejle Kommunes netop godkendte frikommuneforsøg »Skolen i bevægelse«.

De overordnede gode intentioner om at øge elevernes fysiske aktivitet i folkeskolen kan vi kun bakke op om. Men vi er ikke helt enige i fremgangsmåden.

Frikommuneforsøget i Vejle Kommune indeholder nogle interessante, men også bekymrende aspekter for udviklingen af idrætsfaget. På Egtved Skole vil man eksempelvis afskaffe det obligatoriske idrætsfag i 8.-9. klasse og i stedet indføre 20 minutters daglig fysisk aktivitet for eleverne. Derudover vil man droppe »feedbacken« til eleverne ved at afskaffe den nuværende udtalelse i idrætsfaget.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Vi mener, at det er helt rigtigt at sikre elevernes daglige fysiske aktivitet for derved at sikre engagerede og læringsparate elever i alle fag, og derfor synes vi, de 20 daglige minutters fysisk aktivitet er et rigtig godt initiativ. Men afskaffelsen af idrætsfaget generelt og udtalelsen på 9. klassetrin er en udvikling, vi i Danmarks Idræts-Forbund ser med bekymring på.

Vi har et stærkt fokus på den idrætsfaglige læring og værdi, der ligger i moduler af længere varighed. Tyveminuttersmoduler kan ikke erstatte dette.

Idrætsfaget bør ikke reduceres til kun at fokusere på den (kortsigtede) effekt, som den fysiske aktivitet har på elevernes umiddelbare fysiske sundhedstilstand. Det er en meget vigtig effekt ved idrætten, men idrætsfaget skal også give eleverne en bred viden om idrætten som fagområde, øget kropsbevidsthed, viden om idrættens mangfoldighed, og endelig skal idrætsfaget være med til at grundlægge nogle gode idrætsvaner, som børnene tager med sig videre i livet. Det kan 20 minutters daglig fysisk aktivitet ikke.

Powered by Labrador CMS