Debat

Hjemme-pc�er til l�rerne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som Henning Pedersen skriver på bagsmækken i Folkeskolen nummer 3, halter det offentlige langt bagefter med hensyn til skattefrie frynsegoder. Men at ovenstående ikke for længst er blevet en realitet, er komplet uforståeligt.

Allerede i 1999 pegede et temanummer af it-vejlederforeningens blad »Informatik og Undervisning« på fordelene ved, at lærere får stillet en gratis pc til rådighed. Der var beskrivelse af forskellige forsøg med hjemme-pc, blandt andet et støttet af Forskningsministeriet, de gratis pc'er i Farum og et forsøg i Aalborg.

I dag bør der ikke være én lærer, som ikke bruger pc'en som redskab i undervisningen, og der findes ingen skoler, som ikke bruger e-kommunikation i forskellige samarbejdsrelationer. Hvorfor har vores arbejdsgiver og DLF så ikke for længst indgået en aftale, så vi får den nemme adgang til udstyret?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er selvfølgelig en stor udskrivning, hvis kommunen skal stille en pc til rådighed for samtlige lærere, i Odense for eksempel omkring 20 millioner. Men det har kunnet lade sig gøre i blandt andre Blåvandshuk og Herning Kommuner. Andre steder er der indgået betalingsaftaler. Jeg kender til Purhus, Silkeborg og Frederiksberg.

Der er cirka 54.000 lærere ansat i skolerne. Ved storkøb kan en bærbar pc nok fås til 5.000 kroner, altså i alt 270 millioner - eller cirka det samme, som man har bevilget til pc'er til 3.-klasserne.

Med en ligedeling mellem stat og kommuner vil det vel være spiseligt.

Herfra skal lyde en kraftig opfordring til DLF om at intensivere arbejdet med at få stillet computere og bredbåndsopkobling til rådighed for danske lærere.

Læs et længere indlæg på folkeskolen.dk's net-debat under Løn og arbejdstid.

Svar

Jeg er helt enig i, at arbejdsgiverne burde stille en pc til rådighed for hver lærer. Der er efterhånden en forventning om, at alle lærere anvender en computer også i den del af arbejdet, der foregår hjemme, og det er ikke et alternativ at sige, at lærerne kan udføre arbejdet på skolen, for her er der heller ikke en arbejdsplads med en maskine til den enkelte lærer. Af samme grund har vi ikke anbefalet, at der indgås diverse skattefinansierede ordninger, fordi lærerne så alligevel kommer til at betale en væsentlig del af omkostningerne. I hovedstyrelsen vil vi drøfte, hvordan vi kan følge op på din opfordring.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF