Debat

Forkert fremstilling

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 4 skriver Hanne B. Jørgensen om tjenestemandspensionen blandt andet: » Rent teknisk er der forskel på, om pensionspengene fysisk findes eller ej. Overens­komst­ansattes penge bliver placeret i en pensionsfond, efterhånden som den ansatte og arbejdsgiveren sparer dem op. Tjenestemænd får ved lov en vis del af deres slutløn udbetalt fra staten som pension, når de holder op med at arbejde«.

Ovenstående fremstilling er forkert, idet den faktisk påstår, at tjenestemænd (i modsætning til overenskomstansatte) ikke selv sparer op til deres pension. Hvorvidt påstanden har sin rigtighed hvad tjenestemænd i bred almindelighed angår, skal jeg ikke tage stilling til her. Men i hvert fald tjenestemandsansatte lærere i folkeskolen har hele tiden betalt en del af deres løn til deres egen pension. Indtil engang i 70erne blev pensionsbidraget angivet på lønsedlen og trukket fra før udbetalingen. Men fra et givet tidspunkt blev dette bidrag til egen pension »skjult«, idet bidraget og dets fratrækning ikke længere figurerede på lønsedlen; men der blev udbetalt samme restbeløb som før, så i realiteten blev pensionsbidraget nu som før trukket fra lønnen. Denne ændring er formodentlig blevet gennemført i forståelse med DLF, men til skade for dennes medlemmer, da det nu tager sig ud, som om de får deres pension foræret af staten; men tjenestemandsansatte lærere betaler altså pensionsbidrag. Om disse bidrag så »fysisk« er til stede i en pensionsfond eller blot er skovlet ind i statskassen, er en anden sag.

Svar

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg beklager, hvis formuleringerne i artiklen kan læses, som om tjenestemændene ikke selv sparer op til deres pension. Det gør de jo, præcis som du beskriver. Med den famøse sætning forsøgte jeg bare at udtrykke den forskel, som du taler om i din sidste sætning: At tjenestemændenes penge er parkeret i den store statskasse.

Hanne B. Jørgensen, journalist på Folkeskolen