Debat

Miljølov er ikke et mirakel

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da undervisningsminister Ulla Tørnæs åbnede Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), (mis)brugte hun loven i sin åbningstale: 'Det er ikke regeringens ambition, ligesom det heller ikke var det for den tidligere regering (at lade elever beskytte af arbejdsmiljøloven). Så de danske skolebørn slipper for disse følger af den svenske model, som man kunne læse om i dagspressen for nylig: I det nordlige Sverige er vintervejret begyndt med de snemasser, som nu engang hører årstiden og breddegraderne til. Men myndighederne i en af de nordsvenske kommuner - jeg tror, det var Kiruna - fandt det nødvendigt, under henvisning til arbejdsmiljøloven, at forbyde al sneboldkastning i skolerne. End ikke organiseret sneboldkastning kunne tillades. For mig at se viser dette lille eksempel med al ønskelig tydelighed, hvorfor det er et godt valg, vi har truffet i Danmark med hensyn til arbejdsmiljølov og skoler'.

Undervisningsmiljø er ikke for sjov! Folkeskolen er Danmarks farligste arbejdsplads - hver fjerde elev bliver mobbet. Undervisningsmiljø skal tages alvorligt, det handler ikke om, hvorvidt der skal være sneboldkamp i frikvartererne, men om, hvordan vi sikrer eleverne en ordentlig skolegang, hvor de kan trives og udvikles. Vores undervisningsmiljølov åbner muligheder, men når kun 13 procent af de danske uddannelsessteder er gået i gang med den lovpligtige vurdering af miljøet, må vi kraftigt opfordre skoler og kommuner til at stå ved deres ansvar. Med vores undervisningsmiljøuddannelse og udsendte håndbog har vi skabt alle muligheder - så brug dem dog.

Martin Justesen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

landsformand for Folkeskoleelevernes Landsorganisation

Anne Bie Hansen

formand for Danmarks Elev Organisation