Praktik-krise på private skoler

Lærerne på de private skoler får ikke samme vilkår som lærerne i folkeskolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der ligger ingen aftale om løn for at have studerende i praktik på de private skoler lige nu, og lærerne er derfor ikke forpligtet til at tage sig af de lærerstuderende, der er i praktik. Den situation er opstået, fordi Undervisningsministeriet ikke vil give lærerne på de private skoler samme vilkår, som de har fået i folkeskolen.

På en folkeskole kan en lærer ikke pålægges at tage en vikartime, mens en studerende underviser klassen - den begrænsning vil ministeriet ikke lægge ind i aftalen med de frie grundskoler.

'Dermed kan vi konstatere, at de ansatte på vores skoler skal medvirke til uddannelsen af de lærerstuderende på ringere vilkår, end det sker i folkeskolen, og det kan vi ikke acceptere', siger formanden for Frie Grundskolers Lærerforening, Arne Pedersen.

'Hele det uddannelsesforløb, som skoleperioden udgør, er et forløb, hvor man som lærer bærer et ansvar, og der er en række opgaver i tilknytning dertil, som betyder, at den nødvendige tid skal være til rådighed'.

Arne Pedersen har netop sendt et brev til tillidsrepræsentanterne på de frie grundskoler, hvori han opfordrer til, at problemet i år løses på de enkelte skoler ved, at man indgår en lokal funktionslønaftale. Heri kan man så medtage de bemærkninger, som kendes fra folkeskolens praktikaftale. I den er remset en række opgaver op, som lærerne kan pålægges, mens de studerende underviser - alt sammen opgaver, der knytter sig til det at være praktiklærer. Efterskolernes Lærerforening har gjort nøjagtig det samme, og Danmarks Lærerforenings faglige udvalg besluttede forleden at bakke den holdning op ved at sende et tilsvarende brev til de lærerkredse, der har medlemmer på de private gymnasiers grundskoler. Lærerne ved denne lille gruppe af private skoler er nemlig organiseret i Danmarks Lærerforening.

Powered by Labrador CMS