Bliver du trukket i løn for vinterferien?

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På en del skoler har man allerede holdt 5 ugers ferie, og der udbetales derfor normalt løn ved lukning på grund af elevernes vinterferie.

På andre skoler er der imidlertid tale om en egentlig kollektiv ferielukning, som skal dækkes økonomisk af den enkeltes egen ferieoptjening hos arbejdsgiver og/eller a-kasse.

Når et løntræk ikke dækkes af optjent ferie og/eller feriedagpenge, kan der herudover være mulighed for et økonomisk 'tilskud' fra a-kassen i form af dagpenge.

På disse skoler vil følgende medlemsgrupper kunne få et økonomisk problem:

- Nyuddannede, som normalt ikke har optjent feriegodtgørelse/ret til løn under ferie og feriedagpenge til alle 5 ferieuger i de 2 efterfølgende ferieår.

- Medlemmer, der har holdt orlov, skiftet job eller i øvrigt i 1999 i perioder har været uden for arbejdsmarkedet.

Tilhører du denne gruppe, kan du ansøge dlf/a om dagpenge. For at du kan få udbetalt dagpenge, skal al ferie, du har optjent hos arbejdsgivere og a-kasse, være afholdt, og du skal være berettiget til dagpenge ved eventuel ledighed.

Endvidere skal du som dagpengemodtager i ferieperioden stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Udlandsrejser m.v. er ikke tilladt.

Hvis din arbejdsplads alene holder lukket for undervisning, er der ikke tale om kollektiv ferielukning, og du får som fastansat løn i hele lukningsperioden.

For at få dagpenge skal du være opmærksom på følgende:

- Ansøg om feriedagpenge - hvis du har nogen til gode. De skal bruges, før du kan få dagpenge.

Har du ikke nogen til gode, skal du indsende følgende:

- Skriftlig dokumentation for, at du er omfattet af en kollektiv ferielukning (kopi af aktivitetsplan).

- Dagpengekort og ledighedserklæring. Send dem umiddelbart efter lukningsperioden. De kan hentes hos AF - før ferien begynder.

Husk at afkrydse rubrikken om afmelding på dagpenge-kortet, hvis din ansøgning om dagpenge kun gælder kollektiv ferielukning i vinterferieugen.

Hvis vinterferien ligger i uge 7, kan evt. dagpenge udbetales ultimo februar. Hvis vinterferien ligger i uge 8, kan dagpengene derimod ikke udbetales før ultimo marts. Årsagen er, at uge 8 hører til en udbetalingsperiode, som først slutter søndag d. 18. marts.

Kontakt dlf/a, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig i vinterferien. Adr. fremgår sidst i bladet.