Debat

Mister anciennitet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden min ansættelse som lærer i august 2005 har jeg forsøgt at blive anciennitetsindplaceret i min stilling som nybagt lærer, men trods 20 års baggrund med undervisning, der er folkeskolerelateret, og en akademisk grad blev jeg uden videre indplaceret på startløn.

Min kreds har set på sagen og fik ved forhandlingerne med arbejdsgiveren ikke noget resultat. Kredsen sendte sagen videre i foreningen, som svarede mig, »at det er arbejdsgivers ultimative krav, at anciennitet optjenes efter aflagt lærereksamen«.

Min særlige situation er, at jeg er merituddannet lærer. Mit tilfælde giver et klart signal til alle kommende meritlærere, som qua deres baggrund har anciennitet, men mister den ved ansættelse i folkeskolen. Jeg mener ikke tidligere ved jobskifte at have oplevet noget lignende.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Er det sådan, at de kommunale arbejdsgivere og KL er så uhyre magtfulde, at de uden videre sidder gældende praksis på arbejdsmarkedet overhørig, eller er DLF så svag, at den må acceptere kravet? Eller er der endnu ikke udviklet en politik i foreningen, fordi meritlærere er nye i foreningen? Jeg vælger at satse på det sidste.

Jeg mener, at der vedvarende må sættes fokus på de vilkår, som arbejdsgiverne byder meritlærerne. Det er i orden at forlange, at ansatte lærere i folkeskolen skal være uddannede lærere noget andet er efter min mening at praktisere dette med den konsekvens, at merituddannede lærere ved ansættelse i folkeskolen mister deres anciennitet.

Jeg vil derfor opfordre meritter i foreningen til at træde frem om deres arbejds- og lønforhold. Er det et generelt problem mod hvad retter vi så vort fokus for at få dette ændret?

Svar

Vores overenskomst er ens for alle lærere, uanset hvordan vi har taget vores uddannelse. Anciennitet i forhold til den centralt aftalte kvalifikationsløn optjenes først efter endt uddannelse. Det er helt rigtigt, at arbejdsgiverne var afvisende over for et forslag om, at der kunne indregnes anciennitet forud for læreruddannelsen. En af begrundelserne var, at det ville være uhyre vanskeligt at afgrænse. Skal et halvt år som vikar efter studentereksamen medregnes eller en tid som pædagogmedhjælper? Jeg mener ikke, at den del af overenskomsten er udtryk for, at KL er uhyre magtfuld, eller at vi er svage for den sags skyld. Ansættelse som lærer i folkeskolen forudsætter ifølge loven som hovedregel, at man har en læreruddannelse, derfor er uddannelseskravet måske mere relevant i forhold til opgørelse af ancienniteten på vores område end på andre områder. Med vores nuværende lønaftale ligger muligheden for at få kvalifikationsløn for joberfaring forud for læreruddannelsen i de lokale forhandlinger.

Jeg ved, at din kreds forgæves har rejst forslaget over for din ansættelseskommune. Det er ansættelseskommunen og ikke foreningen, der blokerer for, at du får kvalifikationsløn for tidligere beskæftigelse.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF