Debat

Lærernes a-kasse

Udvidet dlf/a til fordel for alle undervisere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 1. april stiger dlf/as medlemstal fra cirka 60.000 til cirka 75.000 medlemmer.

Fem lærerorganisationer: Landsforbundet af Voksen- og Ungdoms­undervisere, Frie Grundskolers Lærerforening, Efterskolernes Lærerforening, Danske Produktionshøjskolers Lærerforening og Formidlerne får deres medlemsgrupper overført til dlf/a. Det sker ikke i utilfredshed med deres nuværende a-kasse, FTF-A. Men overflytningen skal give mulighed for at udbygge det samarbejde, som organisationerne i forvejen har blandt andet i Lærernes Centralorganisation og Lærernes Pension, og de fem organisationers medlemmer skal have del i de fordele, der er ved at være tilknyttet den a-kasse, der har ekspertisen på underviserområdet.

Udvidelsen af dlf/a bør også blive til fordel for de nuværende medlemmer fra Danmarks Lærerforening, Speciallærerforeningen af 1981 og Lærerne ved Arbejdsmarkedsuddannelserne.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Ganske vist er det ikke noget mål i sig selv for a-kassen at blive større. Men et større medlemstal giver alt andet lige en større robusthed. Vi ved, at der politisk fra tid til anden er overvejelser om større minimumsmedlemstal for a-kasser, ændringer i dagpengesatser, dimittend- og efterlønsregler. Hvis noget af dette skulle blive realiseret, giver det større medlemstal bedre muligheder for at fastholde en a-kasse specielt for undervisergrupperne.

Samlingen af så mange lærere i én a-kasse betyder samtidig, at vi med langt større vægt kan varetage gruppens fælles interesser på det arbejdsmarkedspolitiske område, og udvidelsen har selvfølgelig også et politisk perspektiv i retning af et bedre og styrket samarbejde mellem lærerorganisationerne.

Over tusind medlemmer skifter hvert år arbejde mellem de nævnte organisationsområder. Samlingen i dlf/a betyder, at disse medlemmer fremover slipper for samtidig at skulle skifte a-kasse. Udvidelsen betyder, at der bliver behov for en række nyansættelser i dlf/a ikke mindst regionalt og for en øget satsning på it-området. Det giver for­øgede muligheder for direkte medlemsservice og en større ekspertise generelt på underviserområdet og specifikt på specialydelser.

Det er både fremsynet og visionært, at hovedbestyrelsen i dlf/a har besluttet at gå ind i dette projekt. Og det har været glædeligt for mig at konstatere, at dlf/as medarbejdere er overordentlig positive over for udvidelsen. For det bliver en meget stor opgave at få så mange nye medlemmer på én gang, og vi vil givet støde ind i nogle overgangsproblemer. Men jeg er overbevist om, at udvidelsen på sigt vil være med til at fastholde dlf/a som en af landets billigste, største og bedste a-kasser, der nu reelt kommer til at leve op til sit fulde navn: Danmarks Læreres Fælles A-kasse.

Stig Andersen er næstformand for DLF og formand for dlf/a