Forældre garderer sig stadig mod skolelukninger

Kommunalvalget afskrækker ikke politikere fra at nedlægge skoler. En skærpet tidsfrist holder heller ikke forældre fra at åbne friskoler. Ud af 25 nye friskoler til 2010 udspringer seks af skolenedlæggelser og fire af ændringer i skolestrukturen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For at gøre det sværere at erstatte en nedlagt folkeskole med en friskole blev fristen for at anmelde nye friskoler for to år siden rykket frem til den 15. august i 2007. Tidligere var 1. februar samme år, som skolen skulle åbne, tids nok. Alligevel har forældre igen i år anmeldt friskoler, hvor politikerne truer med at nedlægge en folkeskole.

Syddjurs Kommune arbejder med forskellige scenarier for den fremtidige skolestruktur. Feldballe Skole, Ugelbølle Skole og Bauneskolen i Nimtofte er i spil, og alle tre steder er forældre parate til at åbne en friskole i stedet.

Billedet går igen lidt længere nordpå. I aftes besluttede politikerne i Rebild Kommune at nedlægge Kirketerpskolen i Suldrup og Sønderup Skole. I Sønderup har forældre garderet sig mod beslutningen ved at anmelde en friskole til Undervisningsministeriet, inden fristen udløb.

Også på Sjælland er der planer om friskoler

På Sjælland er Nørre Asmindrup Skole i Odsherred Kommune i fare for at blive nedlagt. Også her er der anmeldt en friskole til 2010.

I Faxe Kommune har politikerne allerede besluttet at samle eleverne fra Spjellerup-Smerup Skole og Karise Skole i Karise. Forældre i Spjellerup har reageret med at anmelde en friskole og indbetale de krævede 10.000 kroner til Undervisningsministeriet.

Længere mod øst hører skolen i Skelbæk under Erikstrupskolen i Store Heddinge. Som led i en større strukturændring overvejer politikerne i Stevns Kommune i stedet at gøre skolen til en afdeling under Strøbyskolen. I frygt for at afdelingen bliver lukket langsomt ned, satser en gruppe forældre på at oprette en friskole i stedet.

I Furesø Kommune stod Jonstrup Skole, der hører under Lille Værløse Skole, til at blive nedlagt op til dette skoleår. Forældrene nåede ikke at reagere i tide i forhold til at anmelde en friskole, men på det afgørende byrådsmøde i marts gik fire Venstre-politikere imod partilinjen og udskød nedlæggelsen et år for at give planerne om en friskole en chance. Den har forældrene grebet og er nu ved at etablere Jonstrupvang Skole.

Planerne om en friskole har skabt strid i byen

I Glyngøre er nogle forældre så utilfredse med, at politikerne i Skive har taget overbygningen fra den lokale folkeskole, at de vil åbne Glyngøre fri grundskole. Det har affødt en strid i byen, fordi andre mener, friskolen vil underminere grundlaget for folkeskolen.

I Hovborg i Vejen Kommune er forældre utilfredse med, at skolen mister 7. klassetrin. Landsbyen med 600 indbyggere har store planer om at opruste med en ny og anderledes skole til 30 millioner kroner. Skolen skal blandt andet arbejde sammen med virksomheder om undervisningen, og det bliver svært uden de ældste elever. Faktisk vil skolen have lov til at udvide med 8. klassetrin.

"Vi har endnu ikke opgivet at køre videre som folkeskole, men vi kan ikke sælge vores projekt til virksomhederne med en skole på under 50 elever og uden 7. klassetrin. Desuden er så få elever på kanten af, hvad der er fagligt forsvarligt. Nu må vi se, om der er flertal for at flytte vores 7. klasse efter valget", siger Benny Jensen fra Hovborg Lokalråd. Han er desuden formand for skolebestyrelsen på Hovborg Skole.

Otte nye friskoler er åbnet i år

Foreløbig har forældrene frem til februar, før de skal indbetale anden halvdel af de 20.000 kroner, det koster at anmelde en friskole. Men ét er at have planer om en friskole. Noget andet er at få elever.

Af de 15 friskoler, der blev anmeldt til i år, er kun otte kommet i gang med at undervise. Heraf har de tre erstattet en nedlagt folkeskole, nemlig Hvilsom Friskole i Mariagerfjord Kommune, Simmersted Friskole i Haderslev Kommune og Frijsendal Friskole, der har afløst Haurum Sall Skole i Favrskov Kommune i Østjylland.

Også forældre Byldrup-Bov i Aabenraa Kommune havde anmeldt en friskole, men her undslap Ravsted Skole de politiske overvejelser om en nedlæggelse og hedder nu Ravsted Børneunivers.

Se listen med de 25 friskoler, der er anmeldt til at åbne i 2010, via linket til højre for artiklen.