Kommuner opprioriterer forebyggelsen

Næste år vil kommunerne bruge 14 procent mere på forebyggelsesindsatsen end i år. Der er sat 520 mio. kroner af til opgaven, viser budgetoversigten fra Kommunernes Landsforening. Det viser, at kommunerne forstår, hvor vigtig opgaven er, mener KL.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formand for KL's social- og sundhedsudvalg, Tove Larsen, ser beløbet som en klar opprioritering. Også selv om beløbet i gennemsnit svarer til lidt under 100 kroner per dansker.

"Det er rigtigt, at beløbet per indbygger stadig er lavt i forhold til, hvad vi ellers bruger af penge i kommunerne. Men for det første er mange af projekterne rettet præcist mod de indbyggere, der har mest brug for dem, så pengene bliver brugt godt. For det andet er forebyggelse stadig et område, som vi skal have bygget op. I det lys mener jeg, at en vækst på 14 procent på et enkelt år er rigtig meget i kommunal sammenhæng", siger hun til Politiken.

Forebyggelsen skal opprioriteres for på sigt at spare sygedagpenge og for at aflaste sundhedssystemet i fremtiden, mener Tove Larsen.

I gennemsnit bruger kommunerne 94 kroner per indbygger på forebyggelse, og en top ti over kommunernes forebyggelsesudgifter per indbygger ser sådan ud:

- Læsø: 362

- Ærø: 310

- København: 254

- Morsø: 228

- Fanø: 191

- Frederikshavn: 191

- Rebild: 185

- Herlev: 171

- Frederiksberg: 170

- Lolland: 154

Kommunerne har siden 2007 sat mange forebyggelsesprojekter i gang, men nu begynder forebyggelsesindsatsen i højere grad at ligne en klassisk driftsopgave, mener formand for Det Nationale Forebyggelsesråd, Lene Sillasen, som også er administrerende direktør i København Kommunes sundhedsforvaltning.

"De penge, man kan se i budgetterne, er selvfølgelig vigtige og en måde at gøre det op på. Men forebyggelse handler lige så meget om, hvordan kommunerne tænker det ind i andre opgaver, uden at det nødvendigvis er et projekt, der er sat på budgettet", siger hun til Politiken.

Budgetoversigten fra Kommunernes Landsforening udkommer i løbet af denne uge.