Mere tid til at nå Fælles Mål i musik

Selv om der med den nye reform er afsat flere timer til musik i skolen, så bliver der ikke skruet op for ambitionerne i forslaget til de nye Fælles Mål, der netop er sendt til høring.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever i 1. og 5. klasse får fra næste skoleår en ekstra time om ugen i musik. Men de faglige mål for musik er de samme. De nye Fælles Mål er bare mere præcise og enkle, så lærerne får mere tid til at nå det samme. Sådan lyder det fra formand for den af ministeriet nedsatte arbejdsgruppe for musik, Søren Bechmann, som er læringskonsulent i Undervisningsministeriet. (Find mål for musik og musik som valgfag samt læseplaner ved at klikke på link til højre).

"Vi har ikke ændret ambitionerne for Fælles Mål, fordi vi ved fra undersøgelser, at mange lærere siger, at det kan være rigtigt vanskeligt at nå de eksisterende mål", siger han.

"Med en ekstra time i både 1. og 5. klasse skulle det være nemmere at nå målet. Det er altid fristende at lægge en masse ovenpå, når man sidder i en arbejdsgruppe, men det har vi været meget påpasselige med ikke at gøre".

På trods af, at målene forbliver de samme, mener Søren Bechmann, at musik får et fagligt løft. 

"Med den nye ramme, hvor målene bliver mere konkrete, bliver musikfaget mere ambitiøst i kraft af, at det bliver meget mere tydeligt, hvad eleverne skal lære". 

Alle fag fælles mål er offentliggjort

Fokus på den enkelte elevs læring

De eksisterende Fælles Mål tog udgangspunkt i undervisningen, men arbejdsgruppen har i de nye mål forsøgt konsekvent at tage udgangspunkt i den enkelte elevs læring.

"Den enkelte lærer skulle gerne opleve, at det er langt mere overskueligt og langt mere struktureret, hvad eleverne præcist skal have ud af musikundervisningen. Mange ting var tidligere udtrykt i almene termer, det er nu gjort meget mere konkret", siger Søren Bechmann.

Understøttende fag

Nogle af de ting, der også adskiller sig fra tidligere, er, at der er mere fokus på, hvordan musik kan virke som understøttende fag for andre fag.

"Det betyder ikke, at musik ikke er noget i sig selv. Men det er blevet meget tydeligt, at faget nu står på to ben. Vi har arbejderarbejdet med en sproglig dimension, men der hvor der eksempelvis er også er tænkt på, hvordan musik kan understøtte dansk, historie og samfundsfag".

Koreografi med i målene

Bevægelse har hele tiden været en del af musik, men nu er det defineret meget tydeligere, hvordan bevægelse kan indgå indgå i undervisningen.

"Det bliver nu gennemgående for 1. -6. klasse. Vi har en overskrift, der arbejder med bevægelse og sanglege i det første forløb, og vi har også fælles dans i det sidste forløb. Derudover har vi fået begrebet koreografi med, som i hvert fald ikke har været med tidligere".

 

 

 

 

 

Læs mere

Fælles Mål i musik

Læseplan for musik

Musik som valgfag

Læseplan for musik som valgfag