Madlavning er årsagen til vores intelligens
Vi er ikke skabt til at spise kød, men til letfordøjelig føde. Så det at vores forfædre opfandt en teknologi til at tilberede maden er en stor medvirkende årsag til, at vi har kunne udvikle så store hjerner, mener forsker Heribert Watzke.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi kalder os omnivores. Jeg foreslår, at vi kalder os coctivores fra det italienske ord coquere for at lave mad. Vi er de dyr, der lever af tilberedt mad", lyder det i en foreslæsning på TED fra Heribert Watzke, som forsker i madens kemi.
Han mener, at vores tænder tydeligt viser, at vi ikke er skabt til at spise kød eller tygge fiberrige blade i timevis. Vi er skabt til at spise letfordøjelig mad. Derfor har vores forfædre gjort os en stor tjeneste ved at opfinde madlavningen.
"En stor hjerne er meget dyr. Den udgør to-tre procent af vores kropsmasse, men den bruger 25 procent af vores energi. Energien kommer fra mad. Og rå mad er alt for besværligt for os at fordøje. Så tilberedning har gjort det muligt for mutation, naturlig udvælgelse og vores miljø at udvikle os".
At vi kan tilberede mad har også gjort det muligt at migrere, fordi mennesket fik mulighed for rejse til steder, hvor maden ellers ikke umiddelbart var tilgængelig.