Flæskestegen, som vi kender den, er måske på vej ud. Anden overtager
su-lin
Fedtfattig julemad på vej
Julemiddagen har ændret sig meget over tiden - fra traditionelle egnsretter til flæskesteg med rødkål. Nu skal julekosten være fedtfattig og præget af økologi.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tidligere var juleegnsretter som medister og grønlangkål standard på de danske juleborde. Men nu skal man kigge længere efter de gamle retter. I dag står julemenuen på and, flæskesteg og rødkål i stor stil. Det skriver 24.dk.
Det er dog ikke sikkert, at den traditionelle julemiddag bliver ved med at se ud, som den oftest gør i dag. Fremtidens jul byder på mere fedtfattige retter og økologi, mener en måltidssociolog.
"I storbyerne er der opstået en madkultur, der er meget fedtforskrækket, så nogle unge er begyndt at tage afstand fra den meget fede mad, som ofte hører med til juleaften", siger Jon Fuglsang, der er måltidssociolog på professionshøjskolen Metropol.
Anderledes og lettere retter
De traditionelle juleretter bliver ikke glemt, men bare ændret, så de bedre kan glide ned, selv om man gerne vil have maden skal være mager.
"De laver ikke markant anderledes retter, men gør det bare på en ny og mindre fedtet måde. Det er en måde at bryde traditioner, uden at bryde rammen", siger Jon Fuglsang
Han mener dog, at der kan ske en stor ændring på fremtidens julebord.
"Flæskesteg har ikke så mange muligheder i sig. Man kan lave and på mange forskellige måder, så jeg kunne godt forestille mig, at anden kunne udkonkurrere flæskestegen", siger han.
Klassikerne dominerer
Selv om tendensen peger mod, at julemaden bliver lettere, er julens madtraditioner dog ikke lige sådan at ændre. Så langt de fleste vil sætte klassikere på bordet den 24. december, mener forfatter til bogen "Danske egnsretter" Stig Lou Mortensen.
"Når det kommer til julemad, tror jeg, langt de fleste er enormt traditionstro. Vi vil have flæskesteg, and og risalamande, som vi kender det. Prøv at se, hvad der sker, hvis nogen forsøger at servere en rødkålssalat i stedet for gammeldags rødkål. Det tror jeg, de fleste vrænger på næsen ad", siger han.