Anmeldelse

Marthas måltider
Marthas måltider

Marthas måltider

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Marthas måltider" er en kogebog for daginstitutioner og børnefamilier. Men den er mere end det, idet både kokken Nikolaj Løngreen og lederen af daginstitutionen Martha Hjemmet, Anna Fisker, videregiver deres erfaringer med og syn på, hvordan mad og måltider kan gribes an, så det bliver en integreret og positiv del af hverdagen i institutionen.

Fakta:

Titel: Marthas måltider

Forfatter: Nikolaj Løngreen

Pris: 349,95 kroner

Sider: 208 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Bogens opskrifter er spændende og idérige, men hvis man ikke har en kokkefaglig uddannelse, skal man måske lige tage tilløb for at gå om bord i dem. Opskrifter som "Braiserede kalvekæber "og "Stegte lammeskanker" står vist ikke på menuen i ret mange daginstitutioner. Men opskrifter som "Jordskoksuppe med bønnekompot" og "Hjemmelavet kyllingepølse med gulerod" er både nemme og spændende. Der arbejdes med råvarer og skydes ingen genveje! Sammen med børnene hentes frisk fisk på torvet, som hjemme i institutionen renses og studeres for at ende på tallerkenen efter tilberedning. Det signalerer overskud og en fundamental forståelse af, hvorfor det fælles måltid er en god idé.

Desværre er opskrifterne ikke energiberegnede, og i et afsnit om ernæring forklarer kokken lidt om hvorfor. Men da ikke alle, der laver mad i daginstitutioner, har en solid faglig uddannelse bag sig, efterlader det et problem, idet det skal kunne dokumenteres, at maden ernæringsmæssigt lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger. Det kræver viden og erfaring at kunne vurdere den ernæringsmæssige sammensætning, og det bliver ikke nemmere af, at ingredienslisterne ikke er særlig udførlige, hvilket besværliggør arbejdet med selv at foretage energiberegning. Men ser man bort herfra, er bogen en gave, fuld af herlig, ny inspiration til den gode mad og det fælles måltid.

Powered by Labrador CMS