Anmeldelse

Glutenfri

- til hverdag og fest

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen bør stå på hylden i køkkenets fagbibliotek, da stadig flere, både børn og voksne, får cøliaki; man regner med, at cirka en procent af befolkningen har sygdommen. Cøliaki har eksisteret i mange år, men først omkring 1950 blev diagnosen for cøliaki endeligt fastslået. Cøliakiramte kan ikke tåle gluten, som er et kornprotein, der findes i hvede, rug, byg og måske i havre. Den eneste behandling af cøliaki er en livslang glutenfri diæt. Det indebærer, at man skal undgå at spise alle former for fødevarer, som indeholder disse kornsorter. I husholdningen anvendes derfor majsmel, rismel og kartoffelmel ud over industriens glutenfri mel.

Gode glutenfri brød og kager. Der er opskrifter på brød, kager og pasta, hvad enten det er til hverdag eller fest; gode bagetips og henvisning til forhandlere af specialprodukter til brug i den daglige madlavning. På samtlige sider findes flotte farvefotos af retterne, hvilket gør bogen indbydende for brugeren.

Med bogen følger den lille pjece, "Cøliaki og mad uden gluten", udgivet af Fødevarestyrelsen. Det er et godt, kortfattet og overskueligt informationshæfte.