Dannelse ind med gaffel

Bjerge af grøntsager bliver dagligt hakket i kantinen på Vangeboskolen. Madordningen »Madstationen« har gjort skolen til Månedens Skole

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Der var demonstration og underskriftsindsamling, fordi eleverne ville have deres gamle kantine tilbage med fastfood«, husker René Glud Jensen, skoleleder på Vangeboskolen i Holte. Den sidste hapsdog er dog solgt fra kantinen. I to år har den været erstattet af masser af grøntsager i Madstationen. Her tilberedes dagens menu i samarbejde mellem skolens kantineleder og en gruppe elever. Skemaet bliver erstattet med køkkentjans for alle elever fra 4.-8. klasse en uge om året. Og stemningen blandt eleverne er vendt:

»Det skaber en god stemning at være med til at lave maden selv. Og så smager det for det meste rigtig godt«, siger Daniella Sofer fra 8.a, mens hun skærer broccoli.

»Det var meget vigtig for os fra starten at sætte nogle faste regler op, der tydeliggjorde skolens sundhedspolitik. Vi får derfor meget grønt og ikke så meget kød«, forklarer René Glud Jensen. Dagens menu består af tre farvestrålende salater med nybagte grovboller til.

Otte elever fra 8.a står i denne uge for madlavning, mens resten af klassen får undervisning. I næste uge er der andre fra klassen, der tager over.

»Det kræver selvfølgelig, at lærerne tager hensyn til det i deres planlægning af undervisning i de uger. Men jeg hører meget, at lærere skønner på det, fordi der bliver tid til nogle andre ting, når klassen er mindre. For eksempel elevsamtaler«, siger skolelederen.

René Glud Jensen mener, at succesen skyldes, at de, før de begyndte, fik en engageret ildsjæl til at være med.

»Forældrebestyrelsen havde arbejdet på det i årevis, og jeg mente, at det var urealistisk at få eleverne til at spise så sundt. Men da vi fritstillede en økonoma, der også er pædagog, i tre måneder til at foretage research, så kom det til handling«, siger han. Han var bekymret for, om Madstationen ville overleve, da hun skulle på barsel:

»Ofte dør sådan et projekt, når ildsjælen er væk. Barselsvikaren og eleverne har bevist, at Madstationen er her for at blive«, siger René Glud Jensen.

Louise Engedal Kronborg er barselsvikar for kantinelederen, og hun er begejstret:

»Madordningen er med til at give eleverne en form for dannelse. De lærer selvfølgelig, hvordan man laver mad. Men de lærer også ubevidst om meget andet, for eksempel hygiejne og kostsammensætning. Og så prøver de at have en arbejdsdag med ansvar«, siger Louise Engedal Kronborg.

Hun har talt med lærerne om, hvordan projektet også hjælper eleverne til at få andre roller end dem, de har i klassen:

»Jeg kender jo ikke eleverne, før de kommer her. Og jeg kan høre på lærerne, at jeg nogle gange ser andre sider af børnene, end de ser i klassen«. Og der er plads til både mesterkok og aspirant på Madstationen:

»Da vi begyndte, var der jo nogle, som slet ikke havde lavet mad før. Man kunne se, hvordan de bare nød at stå med fingre dybt begravet i mel«, siger hun med et smil.

Hun lægger alle opskrifter på skolens hjemmeside, så eleverne kan forsøge derhjemme.

»Jeg laver tit nogle af retterne fra Mad­stationen. Det er jo let, når man har prøvet at lave dem her først«, fortæller Christine Kaiser fra 8.a.

Dagens menu koster 20 kroner, og det dækker råvarer med et lille overskud, dog ikke nok til lønomkostninger. Det har skolen løst ved at lade hjemkundskab udgå på 7. klassetrin:

»Vi har vurderet, at børnene får så meget hjemkundskab gennem deres uger på Madstationen fra 4.-8. klasse, at det er rimeligt«, fortæller René Glud Jensen. Han mener, at Madstationen har haft konsekvenser for det lokale pizzeria, der måtte lukke:

»Så kan man spørge sig selv, om det var så godt, men vi kan jo ikke redde hele verden. Jeg er godt tilfreds med, at børnene tager den sundere livsstil til sig«, siger han.

Klokken 11.30 fyldes kantinen med sultne børn, der læsser røde, grønne og gule salater op. Og der er ikke mange madrester tilbage, når 8.a rydder op.

Månedens Skole

Vangeboskolen er Månedens Skole i september, fordi den omlagde den almindelige kantine til Madstationen med sund mad. Undervisningsministeriet og Danmarks Lærerforening begrunder valget:

»I har ydet en stor indsats for at gøre mad til et inter­essant og lærerigt tilvalg for eleverne. I har vist, at 'learning by doing' er et vigtigt redskab til at motivere eleverne. Især ser vi positivt på, at I inddrager såvel faglige som almendannende aspekter i projektet«.