Eleverne går i gang med at skære grøntsager
Jakob Wärme Hansen
Elever laver sunde mellemmåltider
110.000 elever har i ugens løb haft gang i gryder og køkkenknive. Kampagnen "Mad eller hvad" har sat fokus på sunde mellemmåltider, da mange elever vælger slik og chokolade frem for gulerødder og æbler. Se video.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Pestosnegle, smoothies og pasta med grøntsager var på menuen, da 6.V fra Den Classenske Legatskole skulle prøve kræfter med tre sunde mellemmåltider. Efter en kort introduktion om sund kost og økologi fik eleverne et hæfte med fakta og opskrifter på sunde snacks og skyndte sig i gang med at tilberede maden.
Hjemkundskabslærer i 6.V Søren Albret er glad for "Mad eller hvad"-kampagnen, da de sunde mellemmåltider kan gavne elevernes koncentration.
"Det påvirker eleverne meget, hvad de spiser. Jeg har tit oplevet, at eleverne bliver ukoncentrerede og uengagerede, hvis de ikke har spist ordentligt. Det forstyrrer også undervisningen for de andre elever. Vi laver mange forskellige retter i vores klasse, men vi vil fortsætte med at lave små lette mellemmåltider", siger Søren Albret.
Blandede meninger om mellemmåltider
Efter en halv times tid fyldes lokalet med duften af en blanding af pesto, frisk frugt og grøntsager. Inden længe bliver den første bakke pestosnegle hevet ud af ovnen. Pastaretterne med friske grøntsager damper al dente, og da eleverne smager på deres hjemmelavede smoothies med appelsin, banan, æble, honning og yoghurt er konklusionen enstemmig:
"Det er helt klart noget, vi vil lave derhjemme", siger de i kor. Selvom den ikke helt ligner den smoothie på billedet, er alle enige om, at den smager rigtig godt. Alaa Zalaf fra 6.V håber, at hans forældre vil lave nogle af de nye sunde mellemmåltider derhjemme.
"Jeg spiser mellemmåltider. Mine forældre køber ind til mellemmåltider, og det er næsten altid frugt. Jeg vil gerne have, de retter vi har lavet i dag til mellemmåltid til daglig", siger Alaa Zalaf.
Francesca Bjerg Manca fra 6.V er dog ikke helt ligeså begejstret for de tilberedte mellemmåltider.
"Jeg plejer at spise riskiks til mellemmåltid. Mine forældre køber ikke ind til mellemmåltider. Men jeg foretrækker det, jeg plejer at få, frem for det vi laver i dag", siger hun.
Fortsæt med de sunde mellemmåltider
Pestosneglene er nybagte, pastaretten er lun og smoothien er kold, og eleverne kan velfortjent sætte tænderne i de sunde hjemmelavede mellemmåltider. Dagens anstrengelser i køkkenet er en del af elevernes maddannelse, som Søren Albret håber, at de tager med hjem.
"Jeg vil opfordre eleverne til at forsætte med de sunde mellemmåltider, efter de har arbejdet med det i denne uge", siger Søren.
Se video af Den Classenske Legatskole lave sunde mellemmåltider nedenfor.