Flemming Neperus gik egentlig på pension i juni 2019, men den 21. marts blev han ansat på Humble Skole på Langeland – i en af skolens modtageklasser for ukrainske flygtningebørn.

Pensioneret lærer tilbage i job med ukrainske flygtninge

Efter knap tre år som pensioneret lærer er 68-årige Flemming Neperus tilbage i jobbet som lærer i modtageklassen på Humble Skole på Langeland. Som DSA-lærer har han kompetencerne, og det forpligter, mener han.

Publiceret Senest opdateret

Op mod 100.000 ukrainske flygtninge ventes til Danmark – og vi får brug for hjælp fra blandt andet pensionerede lærere for at løfte opgaven rundt på landets skoler. Sådan lød opfordringen fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde den 25. marts.

På Langeland kom pensioneret lærer Flemming Neperus dog ministeren i forkøbet. For allerede mandag den 21. marts startede han på Humble Skole i modtageklassen for de 11-13-årige ukrainske børn. Skolen har yderligere to nye modtageklasser – for de 9-11-årige og de 6-8-årige. De ældre flygtningebørn går på Ørstedskolen i Rudkøbing.

”P.t. har vi 52 ukrainske børn i modtageklasserne her på Humble Skole, så det er mange ekstra børn, da skolen har omkring 100 danske børn”, fortæller Flemming Neperus, der fylder 69 år til maj.

Flere fra det gamle asylteam

Som modtagelærer handler det primær om at skabe tryghed. For tryghed er platformen, børn kan lære ud fra, siger Flemming Neperus.

Egentlig gik han på pension som lærer op til sommerferien i 2019, men da han blev kontaktet af Humble Skole, hvor han også arbejdede med asylbørn i 2013-2018, sprang han til.

”Flere fra vores gamle asylteam blev kontaktet i forhold til, om vi ville være med til at starte modtageklasser op igen, og flere har sagt ja på grund af alt det frygtelige, der sker i Ukraine. Personligt vil jeg meget gerne hjælpe de ukrainske flygtningebørn, der er kommet til Langeland”, siger Flemming Neperus.

Selvom det er lidt af en mundfuld med op til 18 elever i modtageklassen for de 11-13-årige, er Flemming Neperus glad for, at han har sagt ja til jobbet.

”Ja, det er mange børn i en modtageklasse, og den overordnede plan er også, at klassen skal deles i to, men vi kan jo ikke stampe folk op af jorden, og det er rart at være tilbage”.

”Jeg kan utrolig godt lide at undervise tosprogede børn med de udfordringer, det giver – for det er en samlet pakke, man præsterer som andetsprogslærer. Hovedfokus er på dansk, matematik og engelsk – og så kommer de andre fag ind over efter behov, og så handler det primært om at skabe tryghed. For tryghed er den eneste platform, børn kan lære ud fra”, pointerer Flemming Neperus.

Tidsbegrænset stilling med normal løn

Foreløbig er han ansat i en tidsbegrænset stilling frem til den 30. juni – og bliver der mulighed for forlængelse, regner han med at sige ja.

”Jeg kan være med til at skabe tryghed for de ukrainske børn, og for mig er det jo ligesom at hoppe op på cyklen igen. Fordi jeg er uddannet inde for det her felt”, siger han.

Stillingen er en fuldtidsstilling med normal løn.

”Min folkepensionsudbetaling bliver nok reduceret, men det er ikke noget, jeg overhovedet har tænkt over, i forhold til om jeg skulle sige ja til at være med til at starte modtageklasser op på Langeland igen”, konstaterer han.

Den der har evnen, har pligten

Flemming Neperus ser det nærmest som en borgerpligt at træde til i en situation som den nuværende med ukrainske flygtninge.

”Den gamle A.P. Møller sagde altid, at den der har evnen, har pligten, og uden at jeg vil slås i hartkorn med Mærsk, så giver det god mening, at hvis man har evnerne så forpligter det. Hvis man har evner, muligheder, helbred – synes jeg, man har en forpligtigelse til at træde til. Og det gælder alle – ikke kun pensionister”.

”Da jeg personligt er uddannet lærer med linjefag i dansk som andetsprog og har syv-otte års erfaring at trække på i arbejdet med asylbørn her på Langeland, så giver det mening for mig at hjælpe til”, siger Flemming Neperus.

Først læreruddannet i 2012

Han blev først uddannet lærer i 2012 – med linjefagene DSA, dansk og specialpædagogik. I en alder af 59 år. Før det havde han et langt arbejdsliv bag sig i entreprenørbranchen, hvor han især havde arbejdet i forskellige afrikanske lande med store entreprenørarbejder som anlæggelse af veje.

”Jeg havde længe gået og tænkt på, at jeg gerne ville være lærer, og da jeg havde rigtig mange års erfaring med at arbejde med mennesker fra andre kulturer, lå det lige til højrebenet at arbejde med flygtninge/indvandrerbørn. Derfor gearede jeg også min læreruddannelse efter netop det område”, fortæller Flemming Neperus.

Efter endt uddannelse havde han først et års vikariat på Ørstedskolen i Rudkøbing. Derefter seks år på Humble Skole med fuld fokus på asylbørn. Efter nedlæggelsen af asylcentrene på Langeland arbejdede han efterfølgende på Humble Skole og Ørstedskolen. I en alder af 66 år gik han på pension i 2019.

”Men lige pludselig fik vi flygtninge igen, så nu står jeg igen bag katederet, skaber tryghed i klasserummet og hjælper med at finde frem til den enkelte elevs samlede sproglige potentiale”.

Ud over lærerjobbet er Flemming Neperus også nyvalgt medlem af kommunalbestyrelsen på Langeland for SF.

Powered by Labrador CMS