Læreren har boet i Danmark i 30 år og er dansk statsborger, påpeger borgmester i Helsingør Benedikte Kiær.

Lærer med russisk baggrund udløser protest hos ukrainske forældre

Skoleleder i Helsingør bakker op om lærer med russisk baggrund, selv om ukrainske forældre er utilfredse.

Publiceret Senest opdateret

På Nordvestskolen i Helsingør har en lærer med russisk baggrund, der underviser ukrainske flygtningebørn, ifølge Berlingske skabt en konflikt mellem de ukrainske elevers forældre og skolen.

I et brev til skoleleder Søren Pedersen kalder Diana Chynba, der er mor til et af børnene, det for "respektløst", at læreren har fået lov at arbejde med de ukrainske børn, der er flygtet på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

Men ifølge Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), skal konflikten, som hun kalder "en ulykkelig sag" løses med "bedre dialog". Samtidig går hun i rette med, at læreren er russisk.

- Læreren har boet i Danmark i 30 år og er dansk statsborger, lyder det fra borgmesteren.

Hun skriver desuden, at der er flere modtagerklasser, hvori der også går russiske børn, at eleverne lærer dansk og ikke russisk, og at læreren har undervist børnene én time om ugen i musik siden den 2. februar.

Ritzau har forsøgt at få fat i Benedikte Kiær for at høre, hvorvidt læreren har dobbelt statsborgerskab og stadig har et russisk pas.

De fem børn, der er blevet undervist af læreren, er mellem 12 og 13 år og går i 6. klasse. Børnene selv beskylder læreren med russisk baggrund for at gentage "russiske narrativer" om krigen og undervise i russisk kultur, skriver Berlingske.

Den 3. februar udspillede der sig en episode, der fik skolens leder, Søren Pedersen, til at reagere. Han vil dog ikke komme nærmere ind på, præcis hvad der skete.

- Jeg fortalte eleverne, at vi har en meget stor forståelse for de følelser, der er omkring krigen i Ukraine, men at vi på ingen måder vil acceptere, at skolens lærere bliver chikaneret på baggrund af deres etniske oprindelse, siger skolelederen til Berlingske.

Det var efter dette, at flere af elevernes forældre sendte breve til skolen, hvor de udtrykte deres utilfredshed.

Uliana Stavynoha-Chernokua, der er forælder til et barn i klassen, sendte et brev til skolelederen.

- Min søn skal simpelthen ikke tilbage i skole, før den lærer er væk, skrev Uliana Stavynoha-Chernokua.

Fredag den 24. februar eskalerede konflikten på skolen yderligere.

Her rev en lærer et ukrainsk flag ud af hænderne på en 12-årig pige, der havde medbragt det for at markere årsdagen for den russiske invasion af Ukraine.

Forældrene har forsøgt at kontakte kommunen. Det har dog ikke ført nogen vegne.

Skoleleder Søren Pedersen bakker fortsat læreren op.

- Hvis man som forældre ikke er tilfreds med det skoletilbud, vi stiller til rådighed, har man mulighed for at overtage undervisningsansvaret og hjemmeunderviste sit barn, skriver han til Berlingske.

Imens fortsætter forældrene deres kamp. Fredag tog de således på besøg på den ukrainske ambassade i Danmark i håb om en form for hjælp.