Overenskomst

Så har Ziegler, Striib og Ørskov sat sig ved forhandlingsbordet

Der var opbakning i form af klapsalver, støvletramp, musik og taler foran KL-Huset, da det første overenskomstforhandlingsmøde på politisk niveau torsdag eftermiddag gik i gang.

Publiceret

"Vi stod her i ’18. Vi står her igen! Skulder ved skulder".

En gruppe fagforeninger i hovedstadsområdet slog sig i 2018 sammen om at organisere, at der var liv og glade dage døgn efter døgn foran Forligsinstitutionen. 

Københavns Lærerforening stod klar sammen med repræsentanter fra de andre kommunalt ansatte faggrupper til at klappe forhandlerne ind til mødet.

Og efter en meget stilfærdig OK21-forhandling, hvor corona satte gevaldige begrænsninger på fællesskabet, var de tilbage i fuldt vigør torsdag eftermiddag foran KL-Huset i København med blokvogn, taler, faner, kaffevogn, højttalere og masser af fællessang.

De kommunale forhandlere udvekslede overenskomstkrav lige før jul, men torsdag kl. 14 var det første politiske forhandlingsmøde mellem på den ene side de kommunale arbejdsgivere med Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K) i spidsen og på den anden side Forhandlingsfællesskabet med FOA-formand Mona Striib som topforhandler.

Gordon Ørskov Madsen og de andre forhandlere takkede for opbakningen på vej ind til forhandlingerne.

"Vi skal folde vores krav lidt mere ud, og vi skal høre nærmere om KL's krav", lød det fra formand for Danmarks Lærerforening og Lærernes Centralorganisation Gordon Ørskov Madsen om eftermiddagens møde.

"Vi kommer nok til at tale lidt om kompetenceudvikling og flere på fuld tid, men først og fremmest kommer vi nok til at tale om økonomi", tilføjede lærernes formand.

For at kunne forhandle om de forskellige krav, skal der først ligge en økonomisk ramme. Her skæver man traditionelt til de statslige forhandlinger, men også til de lønstigninger, der forventes på det private arbejdsmarked.

Statskassen bugner, lød budskabet i dag fra fagbevægelsen i København, der forventer, at de gode offentlige finanser afspejler sig i betydelige lønstigninger ved OK24.

"Dertil kommer, at vi jo har et stort lønefterslæb efter to år med voldsom inflation. Det har vi en forventning om, kommer til at smitte af på rammens størrelse, for vores medlemmer har jo lidt et reallønstab", fremhævede Gordon Ørskov Madsen på vej ind til forhandlingerne sammen med den øvrige forhandlingsdelegation.

Dagens forhandlinger handler om det generelle område, dvs. de overenskomstmæssige forhold, som er fælles for alle kommunalt ansatte. 

Ved siden af forhandler Lærerens Centralorganisation (LC) også med KL om de særlige krav i forhold til lærernes overenskomst.

Tidsplan for OK24-forhandlingerne

  • Udveksling af krav på det statslige område

    DLF-medlemmer på statslig overenskomst er bl.a. lærere på private gymnasiers grundskoler, sosu-undervisere, lærere på Røde Kors' asylskoler, lærere på frie fagskoler, konsulenter i ministeriet mv. 

  • Udveksling af krav på det kommunale område

    Forhandlingsfællesskabet for alle kommunalt ansatte og de enkelte organisationer (for DLF-medlemmernes vedkommende Lærernes Centralorganisation/LC) afleverer deres overenskomstkrav til arbejdsgiverne KL og vice versa. 

  • Organisationsforhandlinger indledes

    Forhandlingerne mellem KL og de enkelte oganisationer om deres særlige områder indledes.

  • Generelle forhandlinger indledes

    Første forhandlingsmøde mellem de tekniske forhandlere fra henholdsvis KL og Forhandlingsfællesskabet for de kommunalt ansattes organisationer. 

  • Første politiske forhandlingsmøde

    De politisk valgte forhandlere fra henholdsvis de kommunale arbejdsgivere og arbejdstagere har første møde. I spidsen står henholdsvis formand for KL's løn- og personaleudvalg, borgmester Michael Ziegler, og formand for Forhandlingsfællesskabet, FOA-formand Mona Striib. 

  • Andet politiske møde

  • Alle organisationers specielle forhandlinger skal være i gang

  • Tredje politiske forhandlingsmøde

    Slutspurten indledes

  • De enkelte organisationers specielle forhandlinger afsluttes

  • Sammenkædning i Forligsinstitutionen

    Ved trepartsaftalen den 4. december blev det aftalt, at OK24-forhandlingerne afsluttes i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden vil samle de forhandlede overenskomstsforslag på hovedorganisationen FH's område i ét mæglingsforslag, som sendes til afstemning blandt de kommunalt ansatte. 

    Hvis flertallet på arbejdstagerside - eller i KL's bestyrelse - afviser mæglingsforslaget, kan der blive konflikt. Forligsmanden har dog kompetence til at udsætte varslede kampskridt. Samlet kan forligsmanden udsætte en arbejdsstandsning med 2 x 2 uger + 4 dage.