Debat

Under lockouten i 2013 undgik DLF den totale katastrofe ved på rekordfart at etablere en låneordning - med stor hjælp fra Lån og Spar, pointerer tidligere lærerformand Anders Bondo Christensen.

Anders Bondo: Hvorfor er vores fagforening medejer af en bank?

Der er mange gode grunde til, at Danmarks Lærerforening ejer godt ti procent af aktierne i Lån og Spar Bank. Det kommer nemlig alle medlemmer til gode.

Publiceret Senest opdateret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Jeg er gennem årene jævnligt blevet spurgt om, hvorfor en fagforening som Danmarks Lærerforening ejer en bank. Svaret er ganske enkelt, at det kommer dig som medlem af foreningen til gode.

Gennem 2023 fik vi den ene beretning om bankernes milliardstore overskud efter den anden. I løbet af de kommende uger kan vi derfor forvente, at de årsrapporter, som bankerne fremlægger, viser store overskud hele vejen rundt. Forbrugerrådet med flere gør opmærksom på, at de ekstremt store overskud er et tegn på, at der mangler konkurrence bankerne imellem. 

Fordi Danmarks Lærerforening er medejer af en bank, har vi en mulighed for, at overskuddet i banken kommer os selv til gode.

I en årrække havde vi som noget helt nyt negative renter i Danmark. Det betød, at bankerne skulle betale for at have penge stående i Nationalbanken I samme periode fik DLF’s medlemmer alligevel tre procent i rente af de første 50.000 på lønkontoen i Lån og Spar. Det var en elendig forretning for banken. Banken kunne have fulgt de øvrige banker og indført negative renter på hele indeståendet, men banken fastholdt den positive rente, fordi banken har en bevidst målsætning om, at medlemmerne af de organisationer, der ejer banken, skal tilgodeses.

Kontant bonus 

Lån og Spar har også haft stigende overskud gennem de sidste årtier. I kølvandet på finans- og bankkrisen i 2008 blev kapitalkravene til bankerne markant forøget, så uden et større overskud var banken ganske enkelt blevet tvunget til at lukke.

Med større overskud er der også udbetalt større udbytte til aktionærerne. Da langt hovedparten af aktierne er ejet af de faglige organisationer, kommer det derfor medlemmer af organisationerne til gode. 

Hertil kommer, at Lån og Spar udbetaler en kontant bonus til organisationerne i forhold til antallet af medlemmer, der har valgt at bruge banken.

Foreningens engagement i Lån og Spar har dermed været et af mange bidrag til, at vi i Danmarks Lærerforening kunne holde det centrale kontingent på samme kronebeløb gennem næsten ti år på trods af inflation og faldende medlemstal.

Låneordning under lockout 

Da regeringen sammen med arbejdsgiverne i 2013 forsøgte at knække Danmarks Lærerforening økonomisk gennem den fire uger lange lockout, undgik vi den totale katastrofe ved på rekordfart at etablere en låneordning. Uden låneordningen ville de økonomiske konsekvenser af lockouten være blevet dobbelt så store for det enkle medlem af foreningen. Vi havde aldrig fået etableret låneordningen uden stor hjælp fra Lån og Spar.

Det er nødvendigt at vurdere, om vi ikke løber en unødig stor risiko ved at have betydelige summer investeret i en bank. Men Lån og Spar er en bundsolid bank. De massive udfordringer, mange banker havnede i under finanskrisen i slutningen af nullerne, var blandt andet affødt af, at bankerne jagtede hurtige store afkast. De faglige organisationer, der ejer Lån og Spar har en helt anden tilgang til ejerskabet af banken. Derfor har banken fået stemplet: Bundsolid. Det er en klar fordel for de organisationer, der bruger Lån og Spar i de daglige bankforretninger og for de privatkunder, der bruger banken.

Når Danmarks Lærerforening i sin tid var med til at etablere Lån og Spar og har forsat sit engagement i banken, skyldes det, at det er en fordel for dig uanset, om du er kunde i Lån og Spar eller i en anden bank.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk