Forslag om geografisk DLF-valg trukket tilbage efter debat

Forslaget om at DLF’s top skal opstilles lokalt, blev ikke stemt igennem til kongressen onsdag. Efter en debat valgte forslagsstillerne at trække forslaget tilbage.

Publiceret Senest opdateret

Drop landsvalg, og lad i stedet DLF-medlemmerne vælge imellem hovedstyrelseskandidater, der stiller op i nærområdet. Sådan lød forslaget fra otte sjællandske lærerkredse forud for DLF Kongres 2022.

Målet med forslaget var at sikre, at medlemmer fra alle dele af landet har lige god adgang til at blive valgt til hovedstyrelsen.

Som valget til hovedstyrelsen foregår nu, kan man vælge kandidater i hele landet lige meget hvor i landet, man selv bor og arbejder. Og det øger risikoen for, at landsdele bliver forbigået, lød kritikken.

Men forslaget mødte kritik, og efter en debat i kongressalen valgte de sjællandske lærerkredse bag forslaget at trække det. En del af kritikken gik på, at en geografisk valgt hovedstyrelse i for høj grad vil repræsentere geografiske områder:

”Hovedstyrelsen udvikler sig til en underafdeling af kredsformandsmøde. Det synes jeg ikke går, og forslaget risikerer at svække den mangfoldighed, der bør være i hovedstyrelsen." lød et af nej-argumenterne fra Niels Munkholm Rasmussen fra Odense Lærerforening.

Risiko for geografisk skævvridning

I dag vælges 19 af hovedstyrelsens medlemmer ved urafstemning blandt DLF’s medlemmer på landsplan. Men i praksis er flere kredse ofte gået sammen om at promovere én kandidat fra netop det område.

Og det er altså her, risikoen for at overse egnede kandidater opstår, mener forslagsstillerne og påpeger, at der på et tidspunkt ikke var noget hovedstyrelsesmedlem valgt i Sønderjylland.

"Vi har tænkt forslaget ind som værende mere demokratisk, end det der er nu, og et måde at sikre bred repræsentation over vores kredse. Nu har vi givet det et forsøg, og vi håber, andre vil tage det op, så vi kan finde en løsning", sagde Tina Beck-Nilsson fra Greve Lærerforening, der altså sammen med resten af forslagsstillerne valgte at trække forslaget tilbage.

Powered by Labrador CMS