Anmeldelse

25 spørgsmål og svar om flygtninge

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er en flygtning, hvad er forskellen på en flygtning og en indvandrer, og hvordan vurderer man, om en person er flygtning? Det er nogle af de spørgsmål, læseren kan få svar på i et lille hæfte udgivet af Dansk Flygtningehjælp.

Fakta:

Titel: 25 spørgsmål og svar om flygtninge

Type: Hæfte

Forlag: Dansk flygtningehjælp

Ud over de korte og faktuelle svar, der er skrevet i et let forståeligt og flydende sprog, er der bagerst i hæftet opstillet tabeller over blandt andet antallet af flygtninge i Danmark, antallet af flygtninge i verden og tabeller over, hvorfra de største flygtningegrupper kommer. Allersidst kan læseren hente oplysninger om hjemmesider om eksempelvis lovgivning, frivilligbladet og asylprocedurer.

Parallelt med de mange spørgsmål og svar indeholder hæftet udvalgte fotos taget af børn fra flygtningelejre i Somalia og Dafur i Sudan. Børnene har hver fået udleveret et engangskamera, og de har rettet linsen mod søskende, venner, en fodbold og så videre. Ting, der betyder noget for dem, og som viser sig ikke at være forskellige fra de ting, der betyder noget for børn andre steder i verden. Såvel ligheder som forskelle bliver tydeliggjort i sammensætningen af tekst og fotos.

Det alvorlige emne taget i betragtning er det lille hæfte en stor nydelse. Forfatterne formår klart og præcist at videregive facts, vise indlevelse og respekt og sætte fokus på forskelle og ligheder på tværs af geografi, krig og fred. Virkelig flot. Som det fremgår af hæftet, er målgruppen alle, der vil deltage i debatten om flygtninges forhold, og folkeskolens ældste elever. Jeg vil mene, at det bestemt også kan bruges i folkeskolens yngre klasser.