Anmeldelse:

Snup en historie...

...eller en anden læseoplevelse. Læsning er skolens multitabs, en vitaminpille, som understøtter al læring. Så læs, læs, læs - alle skal læse, med ører og øjne. Alene, sammen, på stolen, i sofaen, i hængekøjen. Læseapp’en Pickatale lokker med læseoplevelser.

Publiceret

Fakta:

Fakta:

Titel: Pickatale

Basispakken er gratis. Premiumpakken koster 99 kroner per elev per år

Se mere her

Udgiver: Pickatale

Læselokkemad er velkommen, hvis det lokker til god læsning. God læsning er læsning, der fastholder med gode historier, spændende ny viden, pjank og pjat - fortsæt selv listen. Det vigtigste er, at der er masser af læsning. Formater og platforme skal være mangfoldige, læsning skal være tilgængelig for bogelskere, for lytte-lovers, for app-afficionados, så hit med alle de gode ideer til læsning.

Pickatale- app’ens udbud af bøger er mangfoldig - emnekataloget er lidt rodet, men kan sagtens inspirere til læsning. Man skal ikke kimse af tilgængelighed.

Pickatale (skønt navn - på engelsk altså) byder velkommen med en glad papegøje.. App’ens forside er bygget op med et animeret topbanner med farvestrålende, mangfoldige invitationer til læseoplevelser. Under topbanneret er der små inddelingsknapper: Bøger på Ukrainsk (dog med invitation på dansk), Top 10, Verdens mysterier, Rummet, Farlige Dyr og Bookasiner - altså genveje til læsning. Herunder er der en ny kategorisering med præsentation af bøgernes forsider og niveaumarkeringer: Dansk, Engelske faktabøger, Engelsk skønlitteratur, Kulturfag, Naturfag, Kristendomskundskab og Andre fag. Det er altså muligt at klikke sig ind på den bog, man vil læse, uden at gå i app’ens søgefunktion. I søgefunktionen kan man vælge en eller flere af kategorierne, et eller flere niveuaer fra 1-8 og bøger med eller uden quizzer. Man vælger selv, hvor mange af søgefiltrene man bruger.

Bøgerne kan læses med eller uden oplæsning. Man kan indstille hastighed, fontstørrelse, baggrundsfarve (på teksten). Det grafiske fungerer udmærket. Det er hurtigt og let at finde en bog og relativt kvikt at komme i gang med læsningen. Det er let at fortryde sit læsningsvalg, så man kan ændre fra læs selv til oplæsning uden at skulle starte forfra.

Men tilgængelighed er ikke svaret på alle læseeventyrets udfordringer. Læseudfordringen skal være tilpas. Så det skal være overskueligt og let at vælge det rigtige niveau. Pickatale har to udfordringer i forhold til niveauinddelingen: for det første bruger de to niveausystemer, som ikke er kendt i af alle: Atos og Lexile. Niveauinddelingen præsenteres ikke, så det er ikke muligt for læserhjælperen at finde ud af, hvordan man bruger inddelingerne. For det andet, er det svært at gennemskue, hvad der giver bøgerne deres læseniveau-vurdering. Til en vis grad handler det om sætningslængde og ordmængde. Der er ikke meget, der tyder på, at lydret er et kriterium, og indholdets kompleksitet svinger også noget på kryds og tværs af niveauerne. Måske skyldes niveau-miseren, at Pickatale er en oversat app, som ikke i tilstrækkelig grad har kurateret de danske bøger på app’en.

Det interessante indhold byder også på udfordringer. På Pickatales hylder møder man velkendte, moderne klassikere som Vilde Rolf, Toy Story, Frost og Thomas Tog. Der er talrige bøger med instruerende indhold: Vask dit ansigt, Harry lærer om venlighed, Tag opvasken. Det er jo herligt at møde vennerne fra Disneys, Pixars og børne-TVs univers, skønt at læse om de figurer og verdner, man kender godt. Men en enkelt dansk eller i det mindste nordisk bog, ville være velkommen. De mere opdragende bøger - for det er de instruerende bøger - bærer stærkt præg af at være oversatte.

Pickatales buffet er tilgængelig, rodet, mangfoldig og meget præget af ikke at være kulturelt gennemarbejdet. Det er svært at gennemskue niveauinddelingen. Men hvis den kan sparke læsningen i gang, fordi den er så let tilgængelig, så skal den være så velkommen.

Powered by Labrador CMS