Anmeldelse

Helt vildt fedt

Helt vildt fedt

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er en Chief Happiness Officer og en Continuous Improvement Professional for noget? En sprogprofessor går undrende på opdagelse i hverdagssproget og indfanger og spidder med megen ironi - undertiden grænsende til sarkasme - sproglige fornyelser, som ikke falder i hans smag.

Fakta:

Titel: Helt vildt fedt

Forfatter: Jørn Lund

Pris: 149 kroner

Sider: 104 sider

Type: Bog

Forlag: Gads Forlag

Han harcelerer over engelske udtryk, som betegnes som salgsgas og manipulation, blandt andet helt overskruede, betegnelser for lederstillinger.

Det er meget underholdende at være med på denne sprogvandring og en inspiration til at være sprogligt opmærksom i hverdagen og i danskundervisningen. Eleverne i skolen kan opleve det som meget spændende at gå på jagt i sproget på samme måde, som forfatteren gør, undersøge nye og gamle ords betydning, form og historie og deres brug i forskellige sammenhænge.

Bogen vender og drejer de ord og vendinger, vi bruger. Den består af selvstændige artikler med sproget som fælles tema, og vi kommer vidt omkring: bibelsprog, internationalisering og afvikling af dansk, unges klichésprog, uforståeligt for den ældre generation, brug af semikolon med mere.

Tonen er ofte ironisk - ikke mindst i de artikler, der handler om unges sprog. "Der kan ligefrem sendes virtuelle kram ved afslutningen af et brev, men det skal man ikke lade sig narre af". "Knuz Jørn". "Som man ser, er fedtprocenten helt vildt høj i den unge piges redegørelse for sin ny tilværelse".

Er forfatteren en ældre herre, som vrisser ad unges og de nye tiders sproglige forfald? Jeg synes, at det i nogen grad er tilfældet. Men artiklerne er først og fremmest underholdende og inspirerende, skrevet af en kyndig og opmærksom iagttager af dansk sprog, der som sprogvogter engageret skriver om det med stor udtryksfuldhed og elegance.