Anmeldelse

120 ord-serien
120 ord-serien

120 ord-serien

At skrive små historier til små elever i folkeskolen er en udfordring, fordi man er underlagt vilkår om kun at bruge for eksempel lydrette ord, samtidig med at man formidler en historie til eleverne. Det klarer forfatterne ganske godt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forlaget Komet har fokus på den første læsning og ordblindeområdet. Forfatterne Helle Meldgaard og Lone Dissing har udgivet flere små bøger, der skal understøtte elevernes begyndende læsning. Det gælder forlagets to serier: "Læs 100 % lydret" og "120 ord". Forfatterne har skrevet små tilstræbt meningsfulde beretninger om dette og hint, der understøtter formålet med, at alle ord skal være lydrette og indeholde de 120 hyppigst brugte ord i det danske sprog.

Fakta:

Titel: 120 ord-serien

Forfatter: Helle Meldgaard, Lone Dissing

Sider: 22 sider per hæfte

Forlag: Forlaget Komet

De to forskellige snit på deres serier virker ret godt i en didaktisk sammenhæng, fordi eleverne med dem i baghånden kan træne forskellige elementer af den begyndende læsning. I serien med 120 ord indgår der i sagens natur andre ord i hæfternes små beretninger, men de 120 ord er understreget i teksten, så eleverne netop også kan rette deres fokus mod de ord, når de læser.

Eleverne kan med bøgerne læse en lille meningsfuld beretning, mens de træner lydrette ord. Denne kombination af meningsfuldhed og fokus på enkeltelementer i den begyndende læsning må alt andet lige være en motiverende faktor for elevernes læsning.

Forlagets materialer kan anbefales som supplerende materier til den første læsning i skolen, og selvom der er udgivet mange små hæfter, der skal træne elevernes begyndende læsning, er det altid befriende at få lidt nyt at vælge mellem – specielt når illustratoren Maria Mæng i den grad understøtter teksten med gode og farverige illustrationer.

Powered by Labrador CMS