Anmeldelse

Sans og samling - skørter til kanonen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Scoop"-serien til danskundervisningen i overbygningen er bare et scoop! Hvor er det bare dejligt, at der nu er kommet et temahæfte med de prægtige danske kvindelige forfattere: Karen Blixen, Tove Ditlevsen, Cecil Bødker og Inger Christensen - samt en enkelt kvindelig maler: Anna Ancher. Alle fire forfattere har altid været blandt mine yndlingsforfattere. Der mangler dog lige Vita Andersen og Helle Helle, så har de fået samtlige af mine favoritforfattere med, men de to sidstnævnte er jo ikke med i kanonen, desværre.

Forfatterportrætterne er velvalgte og gode - om end lige lovlig kortfattede - og der er eksem­plariske noveller og digte, så man kan sammenligne de forskellige genrer. Teksterne er gode i forhold til elevernes identitetsdannelse, hvor selvforståelse og omverdensforståelse er to sider af samme sag. For mange unge er det svært at forstå, at vore kønsroller og kvinders eksistensvilkår har ændret sig så meget i de sidste 50 år, som de vitterligt har. Jeg tror, at læsningen af de udvalgte tekster vil være noget, som virkelig kan sætte klassediskussionerne i gang. I vort moderne samfund stilles der krav om refleksion, samarbejds- og omstillingsevne samt sociale evner og omstillingsparathed.

Der er kvindeliv og kvindefortællinger for alle pengene i denne antologi, og der er mange gode ek­sempler på både tekst- og billedlæsning. Den litteraturkritiske tilgang til tek­sterne er præget af ny­kritik og biografisk metode. Dette er pæn klassisk dannelse, der passer fint til det flotte tekstud­valg.